Zemra Shqiptare

  http://www.zemrashqiptare.net/


Shqipni e Harrume

| E premte, 02.01.2009, 07:20 PM |


Paraqet dy malësorë që, të zhveshur lakuriq, po përpiqen të kalojnë lumin me një kacek të fryrë. Eshtë një foto e bërë në vitin 1907 nga albanologu i shquar Franc Nopça dhe mban diçiturën e shkruar prej vetë atij: “Duke përdorur një lëkurë të fryrë, malësorët kapërcejnë lumin Drin”. Kështu katandisën gjyshërit tanë, pasi i shkatërruan të gjitha urat e vjetra aso kohe. Kaceku i fryrë me ajër, ishte i bërë me lëkurë bagëtish që, duke u lidhur pas goksit ndihmonin për të qëndruar mbi ujë. Malësorët zhvisheshin lakuriq para futjes në ujë, për të mos lagur rrobat, të cilat përpiqeshin ti mbanin të thata për t’i riveshur përtej lumit.