Zemra Shqiptare

  http://www.zemrashqiptare.net/


Liman Zogaj: 28 Nëntori në Essen

| E hene, 08.12.2008, 07:45 PM |


PER NDER TE 28 NENTORIT NE ESSEN
 
NXENISIT E SHKOLLES SHQIPE : KENDUAN ,VALLEZUAN , E LIGJERUAN SHQIPE

Nga Liman Zogaj
 
Dita e Flamurit Kombetar-28 Nentori,
Pavaresia e Shqiperis,
Ditlindja e Komandantit  Adem Jashari,
Viti i Pavaresise se Shtetit te Kosoves,Ishin  embleme dhe emrues i perbashket per Manifestimin Kulturore qe u mbajt ne Essen ne kete funde jave.Nxensit e shkolles shqipe nga Esseni dhe ata nga Qyteti i  Krefeldit,bashkarishte  dhane program te zgjedhur Kulturor.
Mesuesja Vitore Pergjoka,i pershendeti Spektatoret e shumte qe ishin tubuar  per ti Festuar festat e Nentorit.V.Perrgjoka i pershendeti te Pranishmit duke u uruar Festen e Flamurit Kombetar, dhe e quajti si te shejte kete Kremte pasi sivjet e festojme edhe me Shtetin e Ri te Kosoves.Te Pranishmit i Pershendetn edhe Kretaret e Kshillit te Prinderve,Naim Iljazi nga Esseni, dhe Afrim Bojkaj nga Krefeldi.
Programin Kulturore e nise Interpretimi shume i bukur i valles"Sot ne Diten e Pavaresis"te cilen e vallezuan shume bukur grupi i vogelusheve vallatare nga Krefeldi.Koreogafja Lindita Lulaj,jo vetem se deshmoi se eshte duke punuare me perkushtime me Nxenesit per ti  misheruar me interpretimin e alleve Shqipe,por per te pranishmit arriti qe te prezentoje vertet  valle  me nivel te mire artistike.Nxenesit e Shkolles  Shqipe nga Krefeldi e kenduan bukur ne kor edhe Kengen "Po martohet Malesori".Poezi per Flamurin recituan  motrat Laura e leondra Beqiri.
  Nga Nxenesit para te pranishmeve Kenduan edhe  Motrat  Kelmendi,pastaj interpretja e talentuar Eljesa Alija,e cile edhe eshte laurate e vendit te Dyte nga festivali i kenges per femije qe eshte mbajte sivjet ne  Tetove.Kengetarja e re Arberie Bqeiri i knaqi moashateret e vet me kenge dhe ze te embel muzikor.Nder te mirepriturit e  e keteije manifestimi Kulturore ishte edhe Interpretimi me mjeshtri ne Qifteli nga i riu Bedri Kryeziu.
      Salla shume e pershtateshme per Manifestime te tilla,kenget,vallet dhe ligjerimi Shqipe nga Nxenesit Shqipetar te Shkolles Shqipe nga Krefeldi dhe Esseni bene qe kjo te jete nje rrefim shume serioze per te shtegtuare edhe me me ngulme shtigjeve te ruajtese se Gjuhes  dhe vlerave tone Kulturore.Ajo qka ishte  edhe me e fuqishme dhe qe ja shtonte edhe me shume bukurine ketije manifestime Per Flamurin Kombetar,ishte Pjesmarrja e Nxenesve dhe prinderve e Spektaoreve te shumte qe vinin nga Viset e Ndryshme ku jetojne Shqiparet.Agoni nga Kosova,Eljesa nga Tetova,Jetmirja nga Tirana etj, qe dore per Dore Vllezonin valle "Nga Tropoja",Vallen e "Rugoves" sillnin Koloritin me te ngjyrte ne bukurite e kesaje nate festive.
    Spektatoret e shumte pasi u knaqen me programin shume te pasur te pregatitur nge Mesuesja Vitore Pergjoka, nga Koreografja  Lindite Lulaj dhe te shaqure nga nxensit shume te vyer u pershendetn me duartokitje te gjata.
     Pas perfundimit  te programit nga nxenesit e Shkollave shqipe nga Esseni dhe Krefeldi para artdashesve oli ne skene Kengetarja e spikatur nga Shqiperia  Diturie Rushiti.Interpretuesja ecila diti me se miri qe zerin e bukur ta shoqeroje edhe me mimike,emocion dhe nje vallezime te lehte ne skene u be vertet atmosfere e mire Muzikore  per festate e shtrenjeta te Nentorit.Interpretimin e bukur te Diturie Rushitit e ndihmoje edhe  percjellja mjeshtrore e Muzikantit kujtim Lulaj.

Foto: Agon Iljazi