E hene, 27.09.2021, 02:57 AM (GMT+1)

Shtesë » Historia

Tahir Zaimi: Lidhja e dytë e Prizrenit dhe lufta heroike e popullit për mbrojtjen e Kosovës (III)

E merkure, 03.12.2008, 09:28 PM


Veteran i arsimit kombtar, PROF. KOLË MARGJINI, Ish Drejtor i Gjimnazit të Prizrenit dhe N/Kryetar i Lidhjes S'II-të të Prizrenit, vra nga komunistat Jugosllav në vjetin 1945.

TAHIR ZAIMI

 

Lidhja e II° e Prizrenit dhe lufta heroike e popullit për mbrojtjen e Kosovës

 

Bruxelles - 1964

 

Emnat e deshmorvet dhe të viktimave të pushkatuem

 

Në pamundësi me dhanë emnat dhe numrin ekzakt të deshmorve të ramë ndër ballna të luftës dhe të viktimave të pushkatuem mbas pushtimit sllave-komunist qi, mbas burimeve të rezistencës, estimohet në 40.000-50.000 njerëz ndër të cilët edhe shumica e drejtuesve t'organizatës s'Lidhjes së II° Prizrenit, po i shenojmë këtu poshtë :

a) Në Prizren :

Musa Shehu, Kryetar 'i Bashkis dhe antar i K.Q. Lidhja II Prizrenit

Prof. Kolë Margjini, Drejt. Gjimnazit dhe N/Kryetar i L.P.

Aqif Bluta, ish depytet i Pazarit ri dhe

Shani Llahusha, pronar dhe njeri me influencë

Mexhid Llahusha, i biri i Sh. Llahushës

Jak Gjoni, patriot dhe tregtar

Gasper J. Gjoni, i biri i Jak Gjonit

Gjon J. Gjoni,

Gjergj J. Gjoni,

Luz Kajtazi, pronar hoteli

Don Pjeter Berisha, Famullitar i kishës katholike në Prizren

Prof. Lazer Berisha, Prof. i Gjimnazit

Rrok Sopi, Argjentar

Nik Sopi,

Ndue Tupeci, nacjonalist e qytetar 'i mirë

Shahsuvar Murati

Zija Berberi

Irfan Mustafa

Tom Gjini

Zija Krusha

Misin Bala

Adem Llahusha

Abdyl Bala

Ibush Hazir Hafizi

Bahtijar Hyseni

Nijazi Masaki

Perlat Gjon Leka, Kryetar komune në Zym

Safa Imami

Ridvan Gorani

Salih Zhuri, student

Hilmi Krasniqi, pushkatue në Bylbyl-dere të Prizrenit vj. 1945

Nijazi Alishani, pronar

Ferid Alishani

Ibrahim Lutfiu, ish Prefekt i Mitrovicës, rrethue nga partizanët në kat. Budakovë dhe mbassi ka luftue mjaft dhe në pamundësi me ça rrthimin, për mos m'u dorëzue gjallë, ka vra vedin. Zenun Kepa nga Budakova asht torturue për vdekje nga komunistët dhe mbasi nuk ka tregue vendin e Ibrahim Lutfiut, asht pushkatue para njerëzve të shtëpis s'tij. Tahir Deda, i denuem bashkë me Halim Spahiun e disa shokë të tjerë si pjestar i nji organizate nacjonaliste, asht pushkatue në vjetin 1945

 

b) Në Gjakovë : Mehmet Besiska, ish Nenprefekt, 40 vjeç, kryetar çete dhe në nji ndeshje me armë me komunistët asht vra prej tyne. Halim Spahia, i denuem prej gjyqit komunist bashkë me Tahir Deden e disa të tjerë si pjestar i nji organizate nacjonaliste, asht pushkatue ndër rrethet e Prizrenit vjetin 1945. Asim Luzha, muderriz (Profesor) asht vra nga partizanët komunist në rrhethet e Drenicës kurë po vazhdonte atje kryengritja e Drenicës.

Rexhep Alishani

Prenk Gjini

Hazir Kruplaki

Mikel Luka

Kapter Frroku

Mexhid Hafizi

Nazmi Krasniqi

Tom Langi

Luto Alishani

Rifat Skripi

Aziz Çaçari

Perlat Conlekaj, ish kryetar komune në Zym

Nuhi Lushi

Jakup Basmaxhiu

Ali Mehmet Bakalli

Ali Sheh Ganiu

Jahja Qyse

Irfan Çeli

Arif Muhaxhiri

Etem Tula

Prof. Gjergj Nika

Shuqo Mushnikova

Ramadan Cornisella

Tahir Çollaku

Përpos Don Pjeter Berishës, famullitar'i kishës katholike të Prizrenit janë vra edhe disa meshtar katholik ndër rrethet e Gjakovës ndër të cilët famullitari i katundit Kusarë dhe aj i katundit Bishtazhin, Pater Lorenc Mazrreku i kishës katholike të Pejës — kurë po udhtonte me autobus prej Gjakove në Pejë asht vra në malin e Hereçit — si edhe Ali Bajraktari i Junikut, Gjok Domgjoni, 55 vjeç, e qinda katundarë të tjerë nga katundet Qerim, Osek, Vraniç, Novosell'e Epër, Novosell'e Poshtme, Marmull, Bishtazhin, Doblibare, Smaç, Dol, Raçë, Moglicë, Ujz, Fshaj, Berdosanë, Firzë, Koronicë, Meje, Ramoc, Skivjan etj. emnat e të cilvet nuk ka qenë e mundundun t'i rregjistrojmë.

 

Islam Dula, pronar e luftar i vjetër, vra nga komunistët

Hilmi Idriz Dula, Bujk

Rexhep Lil Rogova, Kryeplak

Shefki Rexha, Puntuer

Xhafer S. Hadri,

Metush Myrteza Shllaku, Tregtar

Sirri Ibrahim Vula

Riza Brahushi

Brahushi (Vllau i rizajt)

Ahmet Koronica, Rrobaqëpës dhe Kryetar i zejtarvet

Musli O. Goronci, Mishtar

Zog Man Çela, Mishtar

Muhamet B. Ali, Msues

Xhaladin Ferdulli, Tregtar

Maxhun Osman Dana, Kapter i Gjindarmeris

Qamil Sali Dobroshi, Polic

Hysejn Malush Hasi, Gjindarm

Abedin SH. Imami, Bujk

Sejfidin S. Kryeziu, Student

Bir'i Beqir Këndusit, Tregtar

Shan Tom Batlaku, Tregtar

Ejëll Tuna, Kryeplak dhe Argjentar

Bir i zenun Komanit, Tregtar

Bir i Metush Poshegut, Tregtar

Shaban Vala, Polic i Bashkis

Tafil Beqir Aga,

Osman Ali Goronci,

Ismet Jakup Rudi,

Sadik Ismail Hafizi, Roje e lagjes Mullajusuf

Latif Malush Hasi, Sherbtuer i Prokuroris

Qazim Terbeshi, Sekretar i Bashkis

Ramiz Shyqri Molliqi

 

c) Në Rahovec :

Në Dhetuer të vjetit 1944, Brigada IV° e Partizanve komunist nen komanden e komisarit politik Prednag Ajtiçi, me shefin e OZNES Vllade Popoviç dhe kapitenin Ali Ukshini nga Tropoja kanë shkue në Rahovec ku, kanë arrestue dhe mandej pushkatue të quejtunit Asllan Haxhija,

 

Bedri Shehu

Behzat Durguti, Tregtar

Destan Kerqaku,

Emin Kafexhija,

Mustaf Durguti,

Halim Durguti,

Rexhep Krasniqi nga Mamusha, Gjyqtar

a) Në Prishtinë :

Shyqri Bej Ramadani, Kryetar i Komitetit Qarkuer të Lidhjes s'Prizrenit

Mustafa Agushi

Sulejman Xh. Prishtina

Haxhi Hysen Daka

Eshref Topiçi

Mehmet Hensi

Mulla Aliu

Salahedin Emeti

Bajram Ajeti

Stak Marku

I biri - Mark st. Marku

Gjok Deda

Mehmet Kumnova

Kurt Tefik Kaleci

Banush Ssdllari

Ibrahim B. Sedllari

Rexh B. Sedllari

Ramadan B. Sedllari

Salih Prishtina, tregtar

Osman Dameneku

Islam Dameneku

Mustafa O. Dameneku

Jonuz Sejdija nga Krajishti

Aziz Sejdija nga Krajishti

Selim Salihi nga Cernaleva

Halim Salihi nga Cernaleva

vjeç, pushkatue prej partizanve sllavo-komunist

Përveç viktimave të shenuem deri këtu numri i të pushkatuemve në qytet dhe në rrethet e Prishtinës llogaritët të kalojë shifrin 3600 vetve dhe sidomos masakrimet e shiptarve në Prapashticë janë njilloj me ato të Bihorit, shum të tmërrëshme.

 

b) Në Gjilan dhe në rrethet e tij numri i deshmorve të ramë nër ballnat e luftës rrotull vjetve 1943-1944 në perlëshje me fuqit Serbe e Bullgare, dhe aj i viktimave të pushkatuem prej part'zanvet komunist mbas pushtimit të vendit, prej Dhetorit 1944 dhe në fillim të vjetit 1945 mjerisht ia kalon humbjeve që kanë psue krahinat tjera të Kosovës dhe Kapë 8000-shin.

Beç Bahtija nga Godanci

Beç Zeqiri, kryeplak i kat.

Gjorkoc i Shtimjes

Kadri Beba, kryetar komune

i Lipjanit

I biri: Taf K. Beba

Salih Beba

Rexhep Salihi

Rifat Rexha

Nezir Bojani, Drejt.

Policije në Lipjan

Esad Berisha, Avokat,

Ymer Berisha, i ati i Esadit

Mehmet Behluli,

Sulejman Smira,

Jusuf Rashiti,

Aqif Tetova, Kryetar komune,

Xhemail Osmani,

Ymer Hamdiu,

Idriz Sllovniku,

Grueja e Idriz Sllonikut,

Esad Bajrami

Rexhep Hyseni

Jonuz Mehmeti

Fahri Jonuzi

Salih Jahija

Xhafer Sula

Kadri Cufa

Mustafa Haziri

Myrsel Uka

Shaban Sadiku

Hysen Rama »

Ram Shabani »

Latif Musa »

Jonuz Musa »

Tal Shishani

Adile Shishani (grueja e tij)

Ramadan Deda

Ismail Riza

Ismail Hyseni

Mehmet Hyseni

Tefik Mehmeti

Jusuf Stublla

Reshat Rexhepi

Isak Sherif Gashi, Universitar,

Islam Reka

Shaban Ibra

Shefki Ibra

Ramiz Zgjagi

Mehmet Salihi

Mehmet Zyberi

Hysen Elezi

Nazim Beqa

Xhemal Ibrahimi

Jusuf Ibrahimi

Kadri Kremenica

Sulejman Ashkija, gazetar,

Latif Qosa

Mehmet Dobercani

Jetullah Gjilani

Daut Alushani

Feriz Lashtica

Mehmet Gjilani

Iljaz Beg Gjinolli

Ibrahim Orana

Alush Hasani

Jusuf Hasani

Hasan Rexhepi

Islam Veseli

Dervish Veseli

Bajram Yeseli

Shaban Sllovniku

Mehmet Hamdija

Hysen Veseli

Haxhi Alija

Halit Mehmeti

Shaib Rashiti

Ismail Qerimi

Riza Xhakli

Ramiz Rama

Ibrahim Maloku

Shaban Rexhepi

Rexhep Rexhepi

Hajdar Xhakli

Rasim Alushi

Bek Sula

Rexhep Sula

Ramadan Bahtjari

Hysen Rexha

Xhemal Zeqiri

Isak Rexhepi

Rashit Bislimi

Sulejman Xhema

Abdullah Asllani

Rexhep Asllani

Mehmet Ymeri

Arif Salihi

Pajazet Mahmuti

Ramadan Zahiri

Pajazet Fazlija

Hafez Sahiti

Mulla Zyberi

Shaib Jusufi

Nazmi Sejdija

Xhem Radivojci

Xhemail Hajdari

Xhemal Tafa

Xhemal Nexhibi

Rahim Ibrahimi

Jusuf Xhema

Gani Ahmeti

Elez Isaku

Ali Muslija

Ibrahim Idrizi

Engjell Zefi

Asim Miti

Shefki Doka

Ramush Ramadani

Veli Miti

Hasan Ibrahimi

Sakij Xhema

Elez Jusufi

Halim Jetullahi

Uk Zahiri

Latif Jahija

Jusuf Muftari

Abdullah Ahmeti

Shevket Ahmeti

Latif Ahmeti

Ajet Ymeri

Haki Jusufi

Muharrem Mehmeti

Sakip Selimi

Ali Agushi

Myslim Qerimi

Etem Avdija

Muharrem Kurti

Ymer Shaqiri

Rashit Ajeti

Kamber Zenuni

Rrahman Kamberi

Nazir Arifi

Ibish Shaqiri

Nezir Hajrullahi

Bejtullah Jetishi

Sinan Burica

Sejdi Sherifi

Qazim Sherifi

Sejdi Ibrahimi

Xhemal Abdyli

Selman Harullahi

Rifat Selimi

Isak Sulejmani

Bajram Mehmeti

Ramadan Bajrami

Ramadan Habibi

Feriz Salihi

Jusuf Hamidi

Nasuf Fazlija

Rexhep Alija

Jetish Mahmuti

Bahti Fazilija

Selman Hajrullahi

Rrahman Ferizi

Shefki Rrahmani

Ramiz Hajdari

Xhelil Xhemaili

Rrahman Xhemali

Jonuz Qerimi

Riza Qerimi

Rexhep Ahmeti

Dalip Hamidi

Sahit Bajrami

Isa Islami

Hajrullah Kurteshi

Dalip Rrahmani

Ibrahim Rrahmani

Abaz Ibrahimi

Zylfi Kureçi

Idriz Kureçi

Salih Fetahi

Jusuf Koraci me gjith 4 mashkuj tjerë

Abdi Pecena nga kat. Pecenë

Bajram Demiri

Kadri Uka

Kasim Ibrahimi

Hajrullah Murati

Kadri Sinani

Rexhep Uka

Lutfi Bajrami

Beqir Rashiti

Halil Rashiti

Isa Vasufi

Jahir Jashari

Abaz Selimi

Ymer Abazi me dy vllazën tjerë

Xhemail Jetishi

Idriz Ajeti

Zenel Ajeti

Qerim Ahmeti

Selim Shaqiri

Shaqir vSelimi

Murat Alija

Shaban Salihi

Ali Moni

Maksut Zymeri

Jetish Ajdini

Azem Jashari

Rexhep Dalipi

Rifat Dalipi

Ramadan Dalipi

Murat Abdyli

Adem Caravajka

Medish Caravajka

Azem Caravajka

Nuhi Sula

Nasuf Sula

Salih Hyseni

Hajdar Hyseni

Zahir Bekteshi

Salih Ademi

Shaban Lahi

Hasan Xhela

Gani Fazlija

Selim Fetahi

Halil Selmani

Daut Ibrahimi

Shaban Ibrahimi

Bajram Ibrahimi

Bislim Rexha

Hasan Agushi

Ymer Syla

Rushdi Abdyli

Bajram Selimi

Halit Boshnjaku

Myrsel Mustafa

Sahit Agushi

Salih Islami

Hajrullah Shevkija

Sahit Zeneli

Xheladin Ferhati

Ali Xhemaili

Muharrem Fejza

Sakip Sakipi

Ramadan Sakipi

Muharrem Ibrahimi

Ramadan Ibrahimi

Ahmet Rama

Arif Rama

Sherif Ibrahimi

Hilmi Kallaba

Asllan Bislimi

Bajram Kromidolli

Shevki Muftari

Hamdi Koretini

Aziz Ismajli

Shaban Nebija

Rrahman Kekrruku

Kamber Mjaku

Haxhi Goshica

Reshat Jonuzi

Jonuz Jonuzi

Shaban Haliti

Myslim Xheladini

Osman Alija

Shefki Alija

Tefik Osmani

Sakip Asllani

Adem Selmani

Zenun Shabani

Sadik Xhemali

Latif Hyseni

Salih Sulejmani

Ali Mustafa

Abaz Sadiku

Rifat Bajrami

Murat Hasani

Esad Rexhepi

Sulejman Rexhepi

Rexhep Sulejmani

Bajram Rexhepi

Vchbi Tahiri

Ajet Fejza

Rifat Shevkija

Tahir Ademi

Rexhep Stergleva

Mustafa Rexhepi

Gani Sinani

Sherif Staneci

Baki Staneci

Hajdar Staneci

Mustafa Staneci

Bektash Shabani

Sulejman Stabani

Bajram Rexha

Fazli Rama

Ahmet Haziri

Shaban Halili

Ymer Hajdari

Ramadan Rashiti

Shaban Ganiu

Sul Zarbinca

Mal Kurt Balija

Xhafer Zhunica

Lluk Stublla

 (Vota: 0)

Komentoni
Komenti:


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora