Zemra Shqiptare

  http://www.zemrashqiptare.net/


Xhemal Ahmeti: Drejtësia si perspektivë dhe moral

| E diele, 28.06.2020, 10:20 AM |


DREJTËSIA SI PERSPEKTIVË DHE MORAL

Nga Xhemal Ahmeti

I urti e urren çdo lloj lufte, ngase çdonjëra prej tyre për fundament ka krimin ndaj jetës. Ashtu siç e urren racizmin, diskriminimin dhe çdo lloj shtypjeje. Por kur ato ndodhin ai në vend të së drejtës për jetë [të dinjitetshme të qenies] - me të cilën e mat dhe gjykon çdo veprim -e vë drejtësinë [ndryshe nuk mbrohet viktima]. Pra në vend të vdekjes e lufton vdekjen e dytë: Padrejtësinë! Është e padrejtë të gjykosh mbrojtësit e viktimave në favor të dorasve. Kêshtu e thotë çdo dije a moral i kësaj bote. Nëse bëhet gjykimi i individëve - për shkelje të rregullave të luftës sipas konventave, ngase nuk ishte lufte qytetare apo gjendje me sundim ligji koha e gjenocidit serb, siç e trajtojnë gabimisht gjykatat -, atëherë duhet të gjykohen dhe të vrarêt [civilët sidomos, pse i vranë pikerisht disa - 100?! - e jo tjerët, parasëgjithash kush ishin ata konkretisht?] në kushte lufte si dhe i të gjithëve përherë duke u nis nga dallimi se kush ishte agresori e kush ai në mbrojtje e për tu mbrojtur. E shihni pse mbrojtja e UÇK- së është çêshtje puro-etike e të urtit dhe s'ka të bëjë apriori me ndonjë izëm tjetër? Çdo kompromis për ta përgënjeshtruar këtë tezë êshtë kamuflim i thelbit pêr interesa ...