Zemra Shqiptare

  http://www.zemrashqiptare.net/


Aurel Dasareti: Zemra e mërgimtarit lëngon dhe vuan shumë në dhe të huaj

| E merkure, 03.04.2019, 07:00 PM |


Zemra e mërgimtarit lëngon dhe vuan shumë në dhe të huaj

Nga Aurel Dasareti, USA, ekspert i shkencave ushtarake-psikologjike (dasaretiaurel@yahoo.com.au)

Psikologjia është një nga shkencat më interesante që ekzistojnë. Të kuptuarit e shkaqeve të sjelljes sonë, të mistereve të personaliteteve dhe të mendjes, të kuptuarit e proceseve që mbajnë inteligjencën, se si ne zhvillojmë apo zbulojmë se si të përmirësojmë marrëdhëniet tona, janë vetëm disa nga gjërat që zbulohen nga kjo disiplinë e pasur, që gjatë gjithë shkrimeve të mia prej vitit 2001 i kam vënë në dispozicion duke dhënë kontributin tim modest për kombin dhe atdheun.

***

PS: Unë pranoj shumë letra private nga bashkëkombës të ndryshëm që ndonjëherë më këshillojnë dhe ndonjëherë kërkojnë t`i këshilloj në lidhje me ndjenjat shpirtërore, shqetësimet që pengojnë përqendrimin e tyre në jetën e rëndomtë. Më poshtë është përgjigja e përgjithshme, opinioni im:

***

Rëndësia e jetesës në të tashmen, jo në të kaluarën

Rruga që kemi bërë nga e kaluara për të shkuar në vendin ku ndodhemi sot, është gdhendur në mendjet tona. Kjo "gdhendje" ka një ndikim të madh në atë që mendojmë, në atë që themi dhe në sjelljen tonë. Ajo gjithashtu ndikon në strategjitë që kemi që t'u mbijetojmë situatave të ndryshme që jeta hedh kundër nesh. Përvojat që kemi përjetuar, atë që kemi mësuar dhe njerëzit që njohim janë pjesë e personit që jemi sot.

Edhe pse e kaluara është një pjesë e rëndësishme e jetës sonë, është në të tashmen dhe në të ardhmen që po ndodh aftësia jonë për të ndryshuar. Ne nuk jemi një përmbledhje e së kaluarës sonë, duhet të përqendrohemi në të jetuarit në të tashmen.

Ajo që ne bëmë në të kaluarën përcaktoi se kush ishim më parë. Por tani ti nuk je më i njëjti person, ti je ai që jeton sot. Si njerëz, ne vazhdimisht ndryshojmë. Ne ndryshojmë pak nga pak çdo ditë, me çdo gjë të re që mësojmë dhe çdo informacion të ri që marrim. Ndryshimi është i pashmangshëm.

Kjo është arsyeja pse ne vetëm e dëmtojmë veten kur mburremi ose pendohemi për diçka që kemi bërë në të kaluarën. Është e vërtetë se faji është një ndjenjë që, nëse përdoret siç duhet, mund të na ndihmojë në situata ku kemi bërë diçka të gabuar. Por nëse mendojmë shumë për këtë, mund të bëhet një obsesion dhe mund të bëhet toksik. Mund të na pengojë të vazhdojmë me jetën tonë, as nuk do ta rregullojmë të kaluarën.

E kaluara është joreale.