Zemra Shqiptare

  http://www.zemrashqiptare.net/


Gjon Keka: Lezha qytet Ilir, 1869

| E marte, 27.02.2018, 08:04 PM |


Lezha qytet Ilir, sipas Fjalorit historik-gjeografik te vitit 1869

Edhe pak dite eshte pervjetori i 574 te Kuvendit te Lezhes - 2 Mars 1444.

Lezha ky qytet i lashte iliro-arbnor u be dyfish qytet i rendesishem ,nje per shkak te rendesise gjeopolitike te tij, dhe tjetra per shkak se pikerishte aty u mbajt Kuvendi i Lezhes ,aty u mblodhen te gjithe kreret e Arberise per t'i bashkuar forcat dhe per ta ndjek nje qellim te perbashket ,ne krye me Gjergj Kastriotin.

Ne shume vepra qe kam lexuar, nenvizohet qarte se:

"Lezha(Alessio,Lissus) eshte nje qytet i lashte Ilir" ashtu sikur shihet edhe ne kete imazh, e nxjerr nga nje "Fjalor historik dhe gjeografik" ,botim ne gjuhen holandeze ne vitin 1869, shkruan Gjon Keka, studiues dhe autor.