E marte, 21.09.2021, 10:13 AM (GMT+1)

Lajme

Greqia presion Shqipërisë

E diele, 13.04.2014, 09:10 AM


Përgatiti Urim Gjata

GREQIA PRESION SHQIPERISE.

DUAM DETIN DHE 4 VARREZA PER USHTARET GREKE NE JUG-LINDJE TE VENDIT.

NDRYSHE....................

KABLLOGRAM Sekret i Ambasades Amerikane.

Viewing cable 08TIRANA745, GREECE PRESSURING ALBANIA ON BORDER, CEMETERY

Pranoni ndertimin e 4 varrezave Greke,dhe ndryshimet ne kufirin detar. Ndryshe Greqia nuk do te ratifikoje ne parlament marveshine MSA-se.

SEKSIONI KONFIDENCIALE 01 E 02 TIRANË 000.745

SIPDIS

E.O. 12958 : Decl : 2018/10/08

Tags : PREL PGOV GR AL

TEMA : Greqia presion Shqipërise per ceshtiet e kufirit dhe varrezat.

Klasifikohen Nga : CDA Stephen A. Cristina , arsyet 1.4 ( b ) dhe ( d )

GREQIA KERCENIM DHE PRESION SHQIPERISE.

Qeveria greke po i bën presion të vazhdueshem Qeverisë shqiptare të pranojë kërkesat e saj në negociatat dypalëshe ne caktimin e kufirit detar të dy vendeve .

Athina gjithashtu ka kërcënuar se do të refuzojë për të ratifikuar marveshien e Shqipërisë per Stabilizim Asociimit me BE-ne.

Nje çeshtje tjeter.

Ate që përfshin varrezat ushtarake greke në Shqipëri , Qeverija shqiptare e sheh si një përsëritje të shantazhit grek përdorur kundër Maqedonise për anëtarësimin në NATO.

SHQIPËRIA : Greqia kerkon manipulime kufitare me metodat e demarkacionit .

Ledia Hyri drejtore e Çështjeve Ligjore dhe Traktateve në Ministrinë e Punëve të Jashtme.

Raporton se Qeveritë shqiptare dhe greke kanë qenë duke negociuar për disa muaj resht për të caktuar kufijtë detar te tyre . Negociatat kanë hasur në probleme të shumta për shkak të asaj që ajo e përshkroi si" standard të dyfishtë " te grekëve.

Duke përdorur Metoda te ndryshme te demarkacionit për pjesë të ndryshme të vijes bregdetare , ndërsa Shqipëria përdor një bazë standarde te sistemit te demarkacionit ekzistuese ne baze te konventave ndërkombëtare . Me fjalë të tjera , Greqia kerkon qershine mbi torte.

Greqia nuk mund ti afrohet dot Jales per shkat te interesave Amerikane aty( thuhet për shkak të interesave ekzistuese,ushtarake amerikane një instalim ushtarake amerikane në Jalën , jugore Shqipëri) .

Megjithatë , zyrtari grek paralajmëroi delegaionin shqiptar në përputhje me kërkesat e tjera të tyre dhe për të mbajtur larg " Fuqitë e largëta ", domethënë SHBA , prej të gjithe negociatave .

Një frazë identike është përdorur edhe në një takim në Tiranë nga ambasadori grek gjatë një takimi ne Ministrine e Jashtme me Ministrin Basha .

 

Beware e grekëve duke pasur kërkesa të paarsyeshme ?

----------------------------------------------

 

¶ 3 . ( C ) Një tjetër çështje e diskutueshme mes Athinës dhe Tiranës është kërkesa greke për të ndërtuar deri në katër varreza ushtarake në pjesën jugore dhe lindore të Shqipërisë per te përkujtuar ushtarët grekë që vdiqën në luftime me Forcat italiane në vitin 1920 ne Shqipëri.

QSH kundërshton propozimin grek , ajo kundërshton planin e Athinës për varrezat e ushtrive te huaja në tokën shqiptare që do të bazohet në një identitet te veçantë fetar dhe etnik ,

Qeveria Shqiptare i frikesohet kesj kerkese te dyshimte sepse.

Athina kerkon një vend për te futur kembet që të ushtrojë pretendimet historike territoriale greke për Shqipërinë e Jugut .

 

¶ 4 . ( C ) Më 30 shtator , negociatorët grekë dhe shqiptarë u takuan në Tiranë , por nuk arriti përsëri të përpunojnë një marrëveshje

në çështjen e varrezave . Sipas drejtorit te përgjithshëm për Çështjet Rajonale dhe kryenegociatorin shqiptar Islam Lauka shqiptarët kundërshtuan palen greke qe kërkojnë katër varreza në jug të Shqipërisë , duke ofruar në vend të kësaj një varrezë në Tiranë . ( SHËNIM : Mbetjet e ushtareve britanik ,Trupat e huaja gjermane dhe të tjerë të vrarë në Shqipëri gjatë Luftës së Parë Botërore , Luftës së Dytë Botërore dhe nga Luftërat Ballkanike ishin mbledhur dhe varrosur në Tirane.Mbetjet e trupave italiane u mblodhën dhe u kthye në Itali .

Dhe jo varreze te trupave te huaj ne jug-lingje sic ka kerkuar qeveria Greke.

 

¶ 5 . ( C ) Sipas Z Lauka , pas kundërshtimeve fillestare pala shqiptare ra dakord për të lejuar një varrezë greke në pjesen jugore Shqipëri -

Kjo ofertë nga Lauka karakterizohet si një lëshim të madh te qeverise shqiptare , duke pasur parasysh faktin që të gjitha varrezat e tjera për trupat e huaja janë në Tiranë .

 

TIRANË 00000745 002 OF 002

 

Grekët bënë një kundër-ofertë për 2 varreza në jug , me një opsion për një varrezë të tretë më vonë . QSH hodhi poshtë propozimin greke , duke i dhënë fund bisedimeve pa rezultat .

 

¶ 6 . ( C ) Lauka theksoi se pasi u bë e qartë në anën greke që bisedimet nuk po shkonin sipas planit, një te grekeve,do të ishte e papranueshme për grekët " për të shkuar shtëpi duar bosh .

" tha Lauka per ekipin grek që Shqiptarët kishin konsideratat e tyre të brendshme politike të shqetësohen për debimin e popullsise came etnike-shqiptare që ishte dëbuar nga Greqia pas Luftës së Dytë Botërore dhe ka në pronësi të vazhdueshëm pretendimet e kthimit

me qeverinë e Greqisë ( të raportohen septel ) .

 

GREQIA kërcënon të bllokojë (MSA) SHQIPERISE

-------------------------------------

¶ 7 . ( C ) Gjatë një raundi të mëparshëm të negociatave për varreza ,pas kalimit mesazhin për të mbajtur Uashingtonin jashtë

negociatave , grekët dha shqiptarëve një raund të dytë ,ultimatum të fortë ky i qeverise Greke duke kercenuar me ratifikimin e (MSA)

Ndërsa Stabilizim Shqipërisë

Asociimit (MSA ) me Bashkimin Evropian është ratifikuar deri tani nga 22 vende të BE-së , Greqia është në mesin e

tre shtetet e fundit që deri më tani nuk kanë ratifikuar . Ambasadori grek i tha Bashës se në qoftë se qeveria shqiptare nuk pranon të

Termat e Athinës ' në lidhje me varrezat ushtarake , atëherë Parlamenti grek nuk do të ratifikojë MSA-në . Ai gjithashtu tha Basha se në të njëjtën ditë që Shqipëria do nënshkruaje per pranimin e varrezave Greke. Parlamenti grek do të ratifikojë Shqipërisë

MSA .

Lidhur me çështjen e kufirit detar të vendeve - dhe pavarësisht nga fakti se qëndrimi grek negociator është në kundërshtim me konventat ndërkombëtare - Athina ka thënë se kufiri ose do të miratohen në kushtet e saj ose do ju bllokojme te gjitha. Hysi tha se qëndrimi grek ishte një kercenim serioz për zhvillimin afatgjatë të bregdetit jugor , pasi do të krijojë pengesa për turizëm, transport , peshkimi , shfrytëzimi shtratit të detit të naftës dhe gazit , dhe se ajo mund të të çojë edhe në incidente territoriale me Greqinë . me kujtime ende të freskëta mbi veton e Athines per pranimin ne NATO-s të Maqedonisë ,qeveria shqiptare beson se pozitat greke në kufirit detar dhe çështjet e varrezave eshte serioze mbi kërcënimet ndaj interesave dhe sovranitetit shqiptar .

 

KOMENT

-------

 

¶ 8 . ( C )QSH në këtë pikë qeveria shqiptare e kercenuar nga Greket ,nuk ka kërkuar ndihmen e SHBA per ndërhyrjet me Greqinë , duke preferuar ta mbylle vete kete pune me Greket

 

CRISTINA.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-Ne origjinal

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 TIRANA 000745

 

SIPDIS

 

E.O. 12958: DECL: 10/08/2018

TAGS: PREL PGOV GR AL

SUBJECT: GREECE PRESSURING ALBANIA ON BORDER, CEMETERY

ISSUES

 

Classified By: CDA Stephen A. Cristina, reasons 1.4 (b) and (d)

 

¶1. (C) Summary: The Greek government is pressuring the GOA

to

accept its demands in bilateral negotiations to demarcate the two countries' maritime border. Athens is also threatening to refuse to ratify Albania's Stabilization and

Association Agreement with the EU over a contentious issue involving Greek military cemeteries in Albania, in what the GOA views as a repeat of Greek blackmail used against

Macedonia's NATO membership ambitions. Talks on the cemetery Issue continue after the latest round of negotiations on September 30 ended inconclusively. End Summary.

 

ALBANIA: GREECE MANIPULATING BORDER DEMARCATION METHODS

--------------------------------------------- ----------

¶2. (C) According to Ledia Hysi, Director of Legal Affairs and Treaties at the Ministry of

Foreign Affairs, The Albanian and Greek governments have been negotiating for several months to demarcate their maritime border. The negotiations have encountered multiple problems due to what she described as the Greeks' "double standard" by using different demarcation methods for different portions of the coastline, while Albania uses one standard baseline demarcation system employed under existing international

conventions. In other words, the Albanians charge the Greeks with cherry-picking the most favorable borders by using different demarcation methods for separate points of the border. During one of the recent negotiating sessions in Tirana, the Greek

official heading the delegation gave his Albanian counterpart an ultimatum. The Greek Government would be willing to compromise on the maritime border near Corf(reportedly due to existing American military interests to build a U.S. military installation in Jale, Southern Albania). However, the Greek official warned the Albanian

delegation to comply with their other requests and to keep "distant powers," namely the U.S, out of the negotiations. An identical phrase was also used in a meeting in Tirana

by the Greek Ambassador during a meeting with Foreign Minister Basha.

 

BEWARE OF GREEKS BEARING UNREASONABLE DEMANDS?

--------------------------------------------- -

¶3. (C) Another contentious issue between Athens and Tirana is Greek demands to build up to four military cemeteries in southern and eastern Albania to commemorate Greek soldiers who died in Albania fighting Italian forces in 1920. The GOA opposes the Greek proposal because it objects to Athens' plan for foreign military cemeteries on Albanian soil that would be based on a separate religious and ethnic identity, and also for giving Athens a toehold to exercise historical Greek territorial claims to southern Albania. In spite of repeated demands by the GOA to establish an independent commission of experts to determine the issue, Athens has always maintained that the cemeteries issue is a "take it or leave it" proposition.

 

¶4. (C) On September 30, Greek and Albanian negotiators met in Tirana but failed again to hash out an agreement on the cemetery issue. According to the Albanian Director General for Regional Affairs and chief negotiator, Islam Lauka, the Albanians rejected a Greek demand for four cemeteries in southern Albania, offering

instead one cemetery in Tirana. (NOTE: The remains of British, German and most other foreign troops killed in Albania during WWI, WWII and the Balkan Wars were gathered and interred in Tirana. The remains of Italian troops were gathered and returned to

Italy. No foreign troops have been buried in Albania "on the

battlefield," as the Greek government has requested. END NOTE.)

 

¶5. (C) According to Lauka, after rejecting the initial Greek offer,

the Albanian side agreed to allow one Greek cemetery in southern Albania -

an offer Lauka characterized as a major concession, given the fact that

all other cemeteries for foreign troops are in Tirana. The

 

TIRANA 00000745 002 OF 002

 

Greeks

made a counter-offer for 2 cemeteries in the south, with an option for a third cemetery later. The GOA turned down the Greek proposal, thus ending the talks inconclusively.

 

¶6. (C) Lauka noted that as it became clear to the Greek side that the talks were not going as planned, one of the Greek negotiators told Lauka that because of domestic political considerations it would be unacceptable for the Greeks "to go home empty handed." Lauka told the Greek team that the Albanians had their own domestic political considerations to worry about as well, referring to the ethnic-Albanian Cham population

that was expelled from Greece following WWII and has ongoing property restitution claims with the government of Greece (to be reported septel).

 

GREECE THREATENS TO BLOCK ALBANIA SAA

-------------------------------------

 

¶7. (C) During a previous round of negotiations over the cemeteries, after passing the message to keep Washington out of the negotiations, the Greeks gave the Albanians a second, stronger ultimatum. While Albania's Stabilization and Association Agreement (SAA) with the European Union has been ratified so far by 22 EU countries, Greece is among the last three states that so far have not. The Greek Ambassador told Basha that if the GOA does not agree to Athens' terms regarding the military cemeteries, then the Greek parliament will never ratify the SAA. He also told Basha that on the same day that Albania signs off on the cemeteries issue, the Greek Parliament will ratify Albania's

SAA. On the issue of the countries' maritime border - and in spite of the fact that the Greek negotiating stance is contrary to international conventions - Athens has said

that the border will either be agreed upon on its terms or not at all. Hysi said the Greek position was a serious threat to the long-term development of the southern coastal

area, as it will create obstacles for tourism, transport, fishing, seabed oil and gas exploitation, and that it could even lead to territorial incidents with Greece. With

memories still fresh over Athens' veto of Macedonia's NATO invitation, the GOA believes the Greek positions on the maritime border and the cemeteries issues to be serious

threats to Albanian interests and sovereignty.

 

COMMENT

-------

 

¶8. (C) The GOA at this point does not seem overly worried about Greece's threat to block SAA ratification, apparently believing that as long as Albania continues to make a good-faith effort to continue talks the Greeks won't want to isolate themselves

within the EU over an issue other EU countries will likely see as minor. But in the wake of Greek success in blocking Macedonia's NATO aspirations, the Albanians aren't convinced either that the Greeks are merely bluffing. At this point the GOA has not asked for

U.S. assistance or intervention with Greece, preferring to work this out with the Greeks themselves.(Vota: 2 . Mesatare: 5/5)

Komentoni
Komenti:


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora