E merkure, 15.07.2020, 04:29 AM (GMT+1)

Kulturë

Dhurata Hamzai: Artan Shabani

E enjte, 07.06.2007, 08:44 PM


A R T A N   S H A B A N I

 

Nga Dhurata Hamzai \ gazetare Arti

 

Artan Shabanit i ka mjaftuar vetëm një dekadë për t’u admiruar ekskluzivisht me veprat e tij nëpër galeritë ndërkombëtare. Pavarësisht viteve që ka nisur të pikturonte ka qenë kjo dekadë koha e duhur ku ai ka derdhur pareshtur energjinë, talentin, zgjuarësinë, pasionin, elegancën, të cilat sot kanë lënë shijen e një suksesi të paimagjinueshëm që është shenjuar me çeljen e ekspozitave në Itali, në Francë, në Principate të Monakos, në Spanjë dhe kohët e fundit një tjetër ekspozitë në Stamboll, Malte, Paris dhe Prage. Artani është ende i ri dhe sillet energjik, i papërtuar, sfidant. Artistin nuk e sheh kurrë të lodhur ose të dëshpëruar. Në portretin e tij gjen atë lirinë e gëzimit të jetës, dhe shumë etje për të zbuluar të bukurën, mandej për ta krijuar atë. Ai duket se është i shenjuar që në krye të herës të ketë talent e të shkëlqejë e ta shkëlqejë edhe tablonë. Gjithçka brenda tij është në lëvizje. Artisti nuk gjen dot prehje prej pasionit, ideve, vajtje-ardhjeve nga Shqipëria në Itali ku banon prej vitesh e anasjelltas. Po kështu ndodh edhe me pikturat e tij. Ato nuk gjejnë dot prehje prej ngjarjeve që lidhen me to, janë lëvizjet që transmetojnë së pari, janë ekspozitat, janë koleksionet, janë galeritë. Kaq aq shumë jetë piktorike në këto lëvizje dhe kjo mban firmën Artan Shabani. Veprat e tij për më shumë se një dekadë udhëtojnë kudo, ndërsa mësojmë se shumë të tjera i kanë “ikur duarsh” për të banuar në shtëpitë e adhuruesve të pikturës. Jo rrallë herë pikturat e tij janë blerë nga koleksionistë të njohur e disa të tjera janë në shtëpitë e njerëzve të famshëm. Megjithatë pak flet për gjithë këto arritje, kupton në bisedat me të se ai beson se arti dhe artistët kanë lidhje me të ardhmen dhe e quan fisnike çdo punë që bëhet me art dhe për artin. Ai është njëkohësisht edhe themeluesi i një galerie shumë prestigjioze në Vlorë, e quajtur “The Promenade Gallery”, e ngritur larg metropolit, Tiranës, por që ka një vizion interesant, së cilës i duhet për të pasur sukeses shija dhe intuita e hollë e tij.

 

Born; Vlorë / Albania. 1969; Lives and works in Torino and Vlorë.

 

A R T A N   S H A B A N I

 

Born: 1969 in Vlorë Albania. Lives and works in Turin and Vlorë Albania

 

 

 

SELECTED SOLO EXHIBITIONS 

 

2010

 

La Générale en Manufacture Sèvres, ''Talking About'', Paris France

 

Alexander Alvarez Gallery,'The Beatles Yeah! Yeah!', Alessandria Italy

 

2009

 

Works on Paper, The Promenade Gallery, Vlorë Albania

 

2008

 

Mavi Kum Gallery,"Foreigners, ma non troppo", Istanbul Turkey

 

Ghetto Palace of Chieri, 'Artan Shabani' Chieri Turin Italy

 

2007

 

Jozef Gallery, ''Discourses in Painting'', Durrës Albania

 

2006

 

BPS Suisse, Curated By Giuseppe Maria Durazzo e Commission Nationale Monègasque pour l'UNESCO. Monte Carlo  Principauté de Monaco, MC

 

Galleria Mikro,''Delfi dorme e dove risuona il grande destino", Curated By Erion Kadilli. Turin Italy

 

The National Gallery of Arts Tirana. " Ballkan Metamorphosis", Tirana Albania

 

Doria Pamphili Palace, San Martino al Cimino, Viterbo Italy

 

 

2005

 

Galleria Koiné ''The Balkan Man Figure de Style''. Scicli Ragusa Italy

 

Villa Caruso Bellosguardo, Lastra a Signa, Florence Italy

 

The National Automobile Museum of Italy in Turin. Italy

 

2004

 

Palace of European Concils, "Constructed Realities", Strasbourg France

 

Artan Shabani. Palace of The Venetian Prisons, Curated By Andi Tepelena, Venice Italy

 

Palace of the Captain. "History Portraits", Bagno di Romagna Italy

 

The Ducal Castle, 'Artan Shabani', Corigliano Calabro Italy

 

The Salmatoris Palace,' Artan Shabani',Cherasco Italy

 

Villa Strozzi, 'Artan Shabani'Florence Italy

 

2003

 

Pohjanmaan museo / Österbottens museum, Vaasa Finland

 

Serbelloni Palace,"Still Life", Milano Italy

 

Ex upim Space Show, Treviglio Italy

 

2002

 

The National Gallery of Arts, 'Artan Shabani' Tirana Albania

 

Barberini Palace, "Pastpresentfuture", Rome Italy

 

Imagen Gallery in Melia Pittà Space, La Coruña Espana

 

San Gregorio Baroque Church, Show Space. Cherasco Piedmont Italy

 

Alfieri Palace  courtesy  ''Volti della folla'', Aimeri Mecenas, Cuneo Italy

 

2001

 

Antibes Gallery,"Below The Light", Antibes France

 

Lenka Tresnak Gallery, Bruneck South Tyrol Italy

 

Site specific,'Artan Shabani' Porto Venere Italy

 

2000

 

Metropole Space show, "Spectacular Optical", Monte Carlo  Principauté de Monaco

 

Congress Hall, Artan Shabani, Limone sul Garda Italy

 

Manini Gallery, Memory Space, Turin Italy

 

1999

 

Artan Shabani, Municipal Hall. Roquebrune Cap Martin France

 

1998

 

Scaglia di Verrua’s Palace, "Salon 3", Torino Italy

 

1997

 

Fundamentals of San Pietro,"Extraordinary Visions", Porto Venere Italy

 

Tracce nel futuro, Open Space.  Bardonecchia Turin Italy

 

Vitruviana Space, Humanity Lost, Moncalieri Turin

 

1996

 

Ginko Biloba Open Space, ''Territori'', Torino Italy

 

1995

 

In The Same Boa, Open Space in Rosta Turin Italy

 

1993

 

The Ducal Castle of Corigliano d’Otranto, lecce Italy

 

 

 

SELECTED GROUP EXHIBITIONS

 

2011

 

National Museum of Malta, ''I Fought The X And The X Won'' , Valleta.  Malta (upcoming)

 

National Museum Romania, ''I Fought The X And The X Won'' ,  Cluj Napoca. Romania  (upcoming)

 

The Mediterranean Biennale 2. Albanian pavillon,  Italy (upcoming)

 

The Promenade Gallery, Vlorë Albania  (upcoming)

 

2010

 

Tina B Contemporary Art Festival, Curated by Lydia Pribisova. Prague Czech Republic

 

Battaglie Gallery Alkan Nallbani, Eduard Muço, Artan Shabani, 'Lottery of the Sea' Brescia Italy

 

Casa Masaccio center for Contemporary Art. 'Duble Bind' Curator Valerio Dehò & Andi Tepelena. San Giovanni Valdarno. Italy

 

Kosova  National Gallery of Arts,'Calling All The Stations' Muslim Mulliqi prize. Curated By Michele Robecchi & Gazmend Ejupi. Prishtina. Kosovo

 

The Promenade Gallery. 'Who Is Afraid of Red Yellow and Green', Adrian Paci, Anri Sala, Artan Shabani, Alban Muja, Driant Zeneli, Fani Zguro. Vlorë Albania

 

Site Specific Group Project In Train, Lecce-Torino  Adrian Paci, Alfred Mirashi, Parlind Prelashi, Artan Shabani

 

Villa Bruno,'Sulle Tracce di Luca Giordano'. San Giorgio a Cremano Italy

 

Petro Marko Theater, 'The Berlin Wall', Vlorë Albania

 

 

2009

 

Prague Biennale 4, Director and General Curators Helena Kontova and Giancarlo Politi, General Editor & Curatorial Advisor, Nicola Trezzi. Praha Czech Republic

 

Venice Biennale - 53. Editions, ''Krossing / Oltre I Confini Tra I Territori, Oltre I Confini Tra Artista e Spettatore'', Forte Marghera Venice italy

 

Mari & Pio Monti Gallery, Curated By Paola Ballesi Civitanova Marche Italy

 

Memories & Dreams, Curated By Art Kontact. Bashtova Castle, Albania

 

2008

 

Lallazioni Lavabili Live 01 & Sconfinamenti, Alexander Alvares Gallery, Alessandria Italy

 

The Promenade Gallery, 'Thinking Architecture', Vlorë Albania

 

2007

 

The National Gallery of Macedonia  Čifte Amam, Scopie Macedonia

 

The National History Museum. Tirana Albania

 

Limonaia of Castle Museum, Limone sul Garda Italy

 

Zenit Gallery,''Processo Grottesco'', Tirana Albania

 

Luzzati Museum Porta Siberia. Genova Italy

 

Ali Pasha Castle, Porto Palermo, Qeparo Albania

 

Works From a Private Collection, Iris Gallery, Shkoder Albania

 

City Arts Gallery. Eastern European Painting Now,Vlorë Albania

 

Petro Marko Theater, Vlorë Albania

 

2006

 

Experiment in Terror, Curated By leni Laperi, The 12th International Onufri Prize, The National Gallery of Arts Tirana Albania

 

Hippocampe Gallery, Saint. Jean Cap Ferrat France

 

2005

 

Sound Check, Collegio Fratelli Cairoli, Pavia Italy

 

New Contemporaries, Porto Venere Italy

 

Henry Bronne Gallery, Monte-Carlo Monaco

 

2004

 

The National Gallery of Arts.Curated by Edi Muka.Tirana Albania

 

Mäster Olofsgården, Site Specific. Stockholm Sweden

 

The National Library, For Gen, Florence (Italy) [Catalogue] 

 

Pallavicini Palace, Mombaruzzo Asti (Italy) [Catalogue] 

 

Sabir Festival of Mediterranee Scicli Ragusa (Italy) 

 

2003

 

Albanie Collection Printemps Eternite, Curated By Holta Vrioni, Galerie Montaigne, Paris (France)

 

Bocconi University ''Extraordinary Visions'' Milano (Italy) 

 

Site Specific. Ceriana Mayneri Palace, Torino (Italy) 

 

Dieffe Gallery for Contemporart Art,Turin (Italy)

 

New Horizons, NEUF Gallery, Dijon (France)

 

Cascina Grande Rozzano, Milano (italy) 

 

2002

 

Point of View, works from Private Collection. Congress Hall, Limone sul Garda, Italy 

 

The Salzburg World Fine Art Fair. Courtesy Lenka Tresnak Gallery Austria

 

The Fondation Palazzo Bricherasio, Historical Rooms, Torino Italy

 

Auditorium del Massimo, Week of Albanian Culture, Rome Italy

 

Pohjanmaan museo/Österbottens museum, Vaasa, Finland

 

La Place Gallery, Curated By Holta Vrioni, Calvisson France

 

2001

 

Site Specific  Harp Duo, C Center Vancouver British Columbia. Canada

 

Azzarie Palace Santuario, Savona (Italy)

 

ORigiNalgAlleRy  Nice France

 

2000

 

Hippocampe Gallery, Saint. Jean Cap Ferrat (France) 

 

Palazzo Bruno ''Musikanten'',  Mondovì Piazza Cuneo Italy

 

Mark Peet Visser Gallery. Heusden  Netherlands

 

Permanente Palace Museum, Milan Italy

 

Torre della Filande, Rivoli Italy

 

1999

 

International Salon of Fine Art, Roquebrune Cap Martin France

 

Salon Monaco Artistes, Monte Carlo  Principauté de Monaco, MC

 

1998

 

Turin And its Province  Artan Shabani & Massimo Colella / Teatro & Altro Project.Turin Italy

 

Artissima International Fair of Contemporary Art, Turin Italy

 

Henry Bronne Gallery, Monte Carlo  Principauté de Monaco, MC

 

Project Room, Mediateque St. Jean Cap Ferrat France

 

Bertrand Kass Gallery, Innsbruck Austria

 

Victoria Gallery, ''Presentation'', Cannes, Francia

 

1997

 

Promoter of the Arts Museum, Turin  Italy

 

1996

 

Hippocampe Gallery, St. Jean-Cap Ferrat France

 

1996

 

Scaglia di Verrua’s Palace,The Painting, Turin Italy

 

1995

 

La Lanterna Art Gallery , Moncalieri Turin Italy

 

1992

 

The Ducal Castle of Corigliano d'Otranto, Lecce Italy

 

1888

 

City Arts Gallery, Vlorë Albania

 

 

WORK EXPERIENCE

 

2011

 

Team member in  project of downtown Tirana. Pedro Campos Costa Architecture Studio Lisboa Portogallo

 

2010

 

Curators site specific ''The Berlin Wall'', Petro Marko Theater and The Promenade Gallery. Vlorë Albania

 

2009

 

Curators at Albania & Kosovo Pavilon, Prague Biennal 4, Praha Czech Republic

 

2007

 

Project ''indipendent day'', in Vlorë. Albanian and Italian Yang Artist

 

2005

 

Project Balkanica YBA, Site Specific Porto Venere Italy

 

2004

 

Celestini and Adorno Palace, Artan Shabani, Fatos Kongoli, Liliana Qafa, Silvana Likursi. Lecce Italy

 

2003

 

Curator project ''Contemporary Albanian Artist''. Bocconi University, Milan Italy

 

2000

 

The pottery of Albisola, San Giorgio Laboratory Experimental Work Albisola Italy

 

1998

 

Artan Shabani & Massimo Colella / Turin And its Province  / Teatro & Altro Project.Turin Italy

 

 

FAIRS

 

1998 ARTISSIMA International Fair of Contemporary Art, Turin \ 2002 The Salzburg World Fine Art Fair, Austria \ 2006 Tirana Art Fair, Albania \ 2008 Genova Art Fair, Italy \ 2009 Art Fair Verona,Verona, Italy

 

 

PUBLIC COLLECTIONS

 

Pohjanmaan museo/Österbottens museum, Vaasa, Finland \ Albania-American Enterprise Fund Tirana, Albania \ Ernesto e Teresa della Torre Museum, Treviglio, Italy

Cassa di Risparmio di Cuneo, Fondations CRC, Cuneo, Italy \ Limonaia of Castle Museum, Limone sul Garda, Italy \ Retoratto Bocconi University, Milano, Italy \ Franco Carlo Aimeri collections, Mondovi, Italy \ Francesco Federico Cerruti Collections, Torino, Italy

 

 

FESTIVALS

 

2010 Mobilnale. Tina B contemporary art festival. Prague Czech Republic \ 2009 Memories & Dreams, Bashtova Castle, Kavaja Albania \ 2009 The Berlin Wall. Milano, Scicli, Vlorë Albania \ 2008 Festival Delle Culture - suq a Genova Italy \ 2007 Ali Pasha Castle, Art Kontakt, Porto Palermo, Qeparo Albania \ 2004 Sabir, festival of Mediterranee Scicli Ragusa Italy \ 2004 Solo Exibitions\Contaminazioni dal paese delle aquille, Celestini and Adorno Palace, Lecce Italy \ 2001 Harp Duo, C Center ; Ca Duo cantalia, Vancouver British Columbia. Canada

 

 
New Horizons,Oil On Canvas, 130 X 170 cm 2011


    
  Praha Bienal 4   The Space Drink, mixed media_2010   80x140 cm


 

  
U

ntitled, mixed media 2010                    The Doll mixed media 2009
 


 

 

 
 ''Harmony Sisters ll'', water colors and ink on paper 2010

Artan Shabani
(Vota: 4 . Mesatare: 5/5)

Komentoni
Komenti:


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora