Zemra Shqiptare

  http://www.zemrashqiptare.net/


Violeta Gashi: Athua vallë pse ndezje dhe shuarje...?!

| E diele, 08.01.2012, 07:51 PM |


VIOLETA GASHI

 

ATHUA VALLË  PSE NDEZJE DHE SHUARJE… ?!

 

Në një gjelbërim , kishin qenë disa Dele por kishin pasur Lodhje jo vetëm nga marrja e ushqimit personal por edhe nga shikimi i gjërave t’keqija n’sistemin tokësor dhe me pa durim pritënin natën për t’pushuar se gjumi s’i zinte .

Mirëpo n’gjelbërim , shpeshë kishin bërë gjumë dhe kështu nata  iu shkonte zgjuar duke vrapuar pas yjeve apo n’shkrimin e frymëzimeve dhe n’libër .

Kështu kalonin jetën , por ma bukur kishin me kaluar sikur t’mos kishin jetuar me frigë nga ujkonjat dhe ujqit si dhe nga dhelpërat e nga keqbërësit-ët .

Papritmas Delja Smerald , kur kishte rënë tek shtrati i saj kishte ardhur ujkonja e tretë që t’i tregonte respekt se Respekti duhet t’jetë nga shpirti por njëkohësisht kishte porositur gazelën me kokë ujku si t’shkonte me jorgan pranë Delës Smerad që ta thirrë dhe pasi përshëndeti e i tregoi jorganin Delës Smerald e thirri gazelja me kokë ujku e kështu Delja Smerald mbeti pa jorgan por e Heshtur duke e Shikuar ujkonjën e tretë .

Kështu ujkonja , zbriti duke qeshur dhe përqafoi gazelën pasi ia bënë Delës Smerald sipas tyre tetë me dy e s’dinin t’gjorat që vetëm kishin treguar fytyrën  e vetë se Delja Smerald bënë zgjidhje për çdo gjë pasi kot s’kishte qenë e Çmuar nga çdo lëmi .

Pastaj Delja Smerald , n’Heshtje u mbulua çfarë kishte gjetur afër dhe kështu kishte vepruar pasi e dinte që Zot s’janë dhe këto raste i kalonte kështu pasi Heshtja Flori dhe pasi ai që shehë t’keqen dhe Fshihet është i Mençur a t’Keqen s’duhet toleruar !

Njëkohësisht Delës Smerald , n’kokë i shkrepi :

Po-po kjo është ndezje dhe shuarje , sepse  t’palindurit-at n’fillim me kulturë t’ajërit duke vënë fera dhe gropa drejt apo n’rrotulla por shkurt e kanë pasi kungulli mbi ujë s’Qëndron a qëndron gjersa sistemi tokësor ka edhe jo lindje !

Kështu madje ndodhë edhe tek arshiku , gjersa s’ia plotëson A-Zh-në Arshikës dhe Kjo e Pasaporton me Pasaportë Biometrike por bukur e Bukur nëse n’fillim Sqarohen t’gjitha gjërat dhe s’lënë vuajtje ndezja dhe shuarja .

Mirëpo kur arshiku shkon me Arshikën ,  Arshikut s’ia lejon lindja dhe rritja asnjë gabim si dhe Ky ka Dashuri t’Plotë dhe Kjo sa hapë e mbyllë sytë si i bie i Plotëson A-Zh-në si dhe pak iu duken për Arshikën por edhe Kjo pastaj ka Respekt nëse Fiton Arshiku nga t’A-Zh-së a  jo si arshiku që ka dashuri shkel e shko pasi s’i plotëson A-Zh-në !

Sepse sot , rruga hapur për çdo gjë dhe ma mirë vendosja me person tjetër t’A-Zh-së se sa me person pa t’gjitha pikat se pa t’gjitha pikat s’ka as mbushje t’pusit e assesi as vendosje dhe nëse bëhet vendosja me jo t’gjitha pikat shkon jeta n’vuajtje e n’Vuajtje .

Madje Delja Smerald , këtyre rasteve iu qeshte e Qeshte dhe Largohej por ky veprim ua bënë me dije që ju s’keni Lindje dhe me pa Lindje apo iriqa s’kam t’bëj .

Mirëpo pas pak  erdhi edhe Delja Luli , dhe Delja Smerald pasi e pyeti Ngrohtësisht për çdo lëmi i tregoi që n’shtëpi ka hyrë një vjedhës e ju dilëni poshtë shtëpisë e unë lart shtëpisë se kështu mund ta zëjmë vjedhësin .

Kështu Delët , kur arritën tek pusi ku kishte hyrë vjedhësi u shkaktua një zjarrë dhe ketë e shuajti dashi nip por papritmas  u ndezë edhe një tjetër n’katin e poshtëm t’shtëpisë e edhe ketë e ndalën të tretë së bashku .

Mirëpo Deleve , iu kishte Humbur vjedhësi dhe u kthyen n’shtratë që kishin parë Delën sugaricë që kishte larguar jorganin nga shtati i saj Modest dhe Delja Smerald e mbuloi me mjaft kujdesë si dhe e përqafoi leht n’ballë .

Pastaj dëgjohet zëri i një kriqi nga shtëpia lart , dhe ky kishte pasur qëllimin ta merrë Dashin kryefamiljar që kishte një Modesti n’çdo lëmi por Delët mbetën zgjuar duke shikuar ngjarje pas ngjarje si n’teatër e kriqi e kishte marrë Dashin kryefamiljar dhe së bashku shkuan tek gomari pasi ky s’mund t’fillonte ahengun pa ardhjën e tyre se mendonte që ta ndezë Dashin kryefamiljar n’aheng por shpejt ta shuaj drejt apo me rrotulla !

Mirëpo para se t’nisët Dashi kryefamiljar , njoftoi Delët n’çdo lëmi dhe i kërkoi Delës Smerald një cigare e që Kjo e pinte vetëm Davidoff  t’kuq dhe ia dha një cigare pasi Dashi kryefamiljar s’pinte ketë cigare por shpresonte që ka gomari cigare t’njëjta si i pinte Ai .

Kështu pasi ndezi cigarën e Delës Smerald , mbeti duke e Shikuar që nga ky Shikim Delja Smerald mbeti e shtanguar pasi mentonte shumë pika por ma tepër e mundonte anijën e kokës së Saj një pikë e që kjo kishte qenë :

Athua vallë Dashi kryefamiljar , pse ka ketë Shikim sikur t’shkon n’shuarje e jo n’aheng t’ndezur ?!

Pastaj Dashi Kryefamiljar , nisët tek gomari së bashku me kriqin por ndali cigarën dhe Delës Smerald iu drejtua :

Kjo cigare e ndezur dhe e shuar, do të mbetët tek unë .

Mirëpo Delja Smerald , prapë e futi kokën n’mendime e që më së shumti e kthente timonin e anijës tek pyetja sintetike :

Athua vallë , ç’është ndezje dhe shuarje...?!

 

Shifra:

Glaukia

Prishtinë , më 02 .V . 010