Zemra Shqiptare

  http://www.zemrashqiptare.net/


Brahim Avduli: Mërgata Shqiptare e Zvicrës

| E hene, 12.09.2011, 05:29 PM |


 

Brahim AVDYLI

 

MËRGATA SHQIPTARE E ZVICRËS

DHE ROLI I SAJ

_________________

Botues:

Brezi ‘81, Prishtinë

 

Redaktor:

Merxhan Avdyli

 

Recensentë:

Muhamet Rogova

Gëzim Ajgeraj

 

Kopertina:

Shkëlzen Rexha

 

Në ballinë:

Fotografi e marrë nga libri

„Rrëfanë lirie“, i autorit Ismet Rashiti

_________________________

 

Copyright:

Autori dhe Brezi “81

 

Brahim AVDYLI

 

MËRGATA SHQIPTARE E ZVICRËS DHE ROLI I SAJ

 

Studime,

skica autobiografike

dhe akte

ndërkombëtare

 

Prishtinë, 2011

 

 

LITERATURA

 

 

1)      “Kërkesa për t’i njohur Kosovës statusin e Republikës është e drejtë”, SHB “8 Nëntori”, Tiranë 1981.

2)     “Ngjarjet në Kosovë nuk janë kundërrevolucion/Letër e të burgosurve politik shqiptar, dërguar RSFJ-së”, “Zëri i Kosovës”, Biel-Bienne 1986.

3)     “Ushtria çlirimtare e Kosovës, Dokumente dhe artikuj”, Zëri i Kosovës, Aarau 1998.

4)     „Qëndresa“, Organ i pavarur mbarëshqiptar, Botues dhe Kryeredaktor Brahim I. Avdyli, autor i këtij punimi, Zvicër 1990-1995.

5)     Andrea, Fatos “Tirqët dhe fustanella në Gardën Kombëtare Shqiptare”, ANASH-Approaching Science, viti IV, Nr. 6, Dhjetor 2009.

6)     Arkivi i UNIKOB-it, te Kryesuesi i saj, Brahim Avdyli, Postfach 1270, 8640 Rapperswil, Zvicër.

7)     Avdyli, Brahim “Skicë për veprimtarinë e Bacë Bajramit”, material i pa botuar, arkivi personal i autorit.

8)     Avdyli, Brahim, “Shpërdorimi i një date historike për qëllime të errëta dhe gjakatare”, përgaditur si fletë volante e KKIOB, me 1989, dedikuar opinionit të gjërë botëror, dokument i pabotuar, arkivi i autorit, Zvicër.

9)     Bajrami, Vehbi, “Shqiptarët e Amerikës”, Albanian Publishing, New-York 2003.

10) Bashkësia Islame-Shqiptare, “Integrimi i muslimanëve në shoqërinë Zvicërane”, “Hëna e Re” Kreulingen 2004.

11)  Bashkurti, Prof. Dr. Lisen, “Europa, Ballkani dhe sfidat e Kosovës”, GEER, Tiranë, 2006.

12)  Bashkurti, Prof. Dr. Lisen, “Kombet e Bashkuara dhe Redi i Ri Botëror”, GEER, Tiranë 2010.

13)  Beqiri, Prof. Vasfi “Retija-përkthime dhe përshtatje në shqip”, vepër e pa botuar, arkivi personal i autorit.

14) çeku, Ethem, “Struktura politike e ilegales së Kosovës”, Brezi 81, Prishtinë 2006.

15)  Danaj, Koço, “Totalitarizmi në marrëdhëniet ndërko-mbëtare”, Java, Tiranë 1996.

16)  Dehari, Avni - Destan Hajdini, “Arif Seferi në shërbim të popullit”, SHKB “Pjetër Bogdani”, Biel-Bienne 1993.

17)  Demaçi, Adem, “Republika e Kosovës është shpallur në zemrën e popullit tim”, Zëri i Kosovës, Zvicër 1990.

18)  Demo, Elza “Eduard Lear, një mit për ne”, Gazeta Shekulli, Tiranë, 27 prill 2009.

19)  Dervishi, Kastriot “Bashkëpunëtorët e Wilhelm von Wiedit“, Speciale, Gazeta 55, Tiranë 9 mars 2009.

20) Dumishi, Xhefer, “Organizatat politike shqiptare në Europë, 1979-1985”, artikull te www.zemrashqiptare.net.

21)  Elsie, Robert, “Historia e letërsisë shqiptare”, Dukagjini, Pejë 2001.

22) Goldstein, Joshua S., “Marëdhëniet Ndërkombëtare”, SHB “Dituria”, Tiranë 2003

23) Gorani, Prof. Dr. Hajrullah, “Puntoria Kosovare, forcë reale për liri kombëtare dhe demokraci”, Dega e BSPK në Zvicër, Biel-Bienne 1991.

24) Goxhai, Dilaver (Shpëtim Golemi), “Rruga që më qoi në radhët e UçK-së”, Botim i autorit, Tiranë 2000.

25) Grup autorësh, “E vërteta mbi Kosovën dhe shqiptarët në Jugosllavi”, Akademia e Shkencave e RPS të Shqipërisë, Tiranë 1990.

26) Hasani, Sinan, “Kosova, të vërtetat dhe mashtrimet”, Rilindja, Prishtinë 1987.

27) Ibrahimi, Mahmut - Sarah Gretler, “Die Albaner in Jugoslawien”, Schweizerische Zentralstelle für Flücht-linge (SFH), Zürich 1991.

28) Iseni, Mair A., “Zhvillimet në Maqedoni dhe lindja e Ushtrisë çlirimtare Kombëtare”, çabej, Tetovë 2002.

29) Islami, Dr. Hivzi, “Die Demographische Realität in Kosova”, Kosova Informationszentrum, Prishtinë 1994.

30) Islami, Dr. Hivzi, “Kosova dhe shqiptarët/çështje demografike”, Pena, Prishtinë 1990.

31)  Ismaili, Rexhep, “Die Albaner im ehemaligen Jugo-slawien haben das Recht auf Selbtsbestimmung”, Vertretung der Demokratischen Liga von Kosova in Stuttgard, Prishtinë-Stuttgard 1993.

32) Jacques, Edwin „Historia e popullit shqiptarë nga lashtësia deri në ditët e sotme“, I e II, SHB „Kartë e Pendë“, Istambul /Turqi 1996.

33) Jakupi, Dr. Ali, “Dy shtete shqiptare dhe bashkimi kombëtar”, QIK, Prishtinë 1995.

34) Kaçaniku, Arbër, ç’po ndryshon në raportet Lindje-Perëndim”, Zëri i Kosovës”, Biel-Bienne 1990.

35) Katapano Xhuzepe, “Thot-i fliste shqip”, Botimet Enciklopedike, Tiranë 2007.

36) Keçmezi-Basha, Prof. Dr. Sabile, çështje të përdorimit të nocioneve: ilegale, klandentine dhe të fshehtë”, artikull te www.zemrashqiptare.net.

37) Kelmendi, Muhamet, “Realiteti dhe perpektivat e çështjes kombëtare”, Zëri i Kosovës, Zvicër 1996.

38) Kissinger, Henry, “Diplomatia”, Shtëpia Botuese e Lidhjes së Shkrimtarëve, Tiranë 1999.

39) Kodra, Dr. Masar, “Fan S. Noli, në veprat politike të shoqërisë shqiptare, 1905-1945”, Rilindja, Prishtinë 1989.

40)         Kokallari, Hamit, “Kosova, djep i shqiptarizimit”, Shoqata për të rënët e Kombit Shqiptar”, Tiranë 1992.

41) Krahina Socialiste Autonome e Kosovës/Sekretariati Krahinor i Informatave, “Kundër veprimit armiqësor, pa kompromis”, Prishtinë 1981.

42) Krasniqi, Mark, “Kosova sot/Referat i paraqitur në Senatin Belg”, Prishtinë 1992.

43) Krasniqi, Mark, “Rrënjët tona etnike”, PSHDK, Prishtinë 2002.

44)         Latifi, Shaip, “Monografia e LDK-së në Zvicër”, Dega e LDK-së në Zvicër, Zvicër 2008.

45) Libohova, Arsllan dhe Kapllan “Mufit bej Libohova, nga Ali Pasha deri te Enver Hoxha”, arikull te www.forumishqiptar.com .

46) Lushaj, Ramiz, “Kosova me elementët e parë të pavarësisë/vështrime historiko-politike”, Dardania, Tiranë 2007.

47) Mahmutaj, Kreshnike, “Kosovos Weg in die Unabhängigkeit”, Lena Grafik, Prishtinë 2009.

48) Mejdani, Rexhep, “Globalizmi, integrimi dhe kombi shqiptar”, Botimet Toena, Tiranë 2002.

49) Metzer Ingrid R. - Paul Gleirscher, “Die Räter”, Verlagshaus Athesia, Bozen 1992.

50) Ministre d’Information de la Republique de Kosovo, “La Kosove- Les Albanais en Yugoslavie: Chiffre et faits”, Centre d’Inforation de la République de Kosove, Genève, Décembre 1991.

51)  Musliu, Qemal - Halit Naxhaku, “Shoqata Atdheu /Monografi”, Botim autorial, Bad-Ragaz 2006.

52) Muzeumi i rrethit Tropojë, “Bajram Curri, hero i popu-llit. 55 vjetori i rënies”, SHB “8 Nëntori”, Tiranë 1960.

53) Neziri, Ibish, “Mëmëdheu/Monografi”, Mëmëdheu, St. Gallen 2002.

54) Neziri, Mr. Rejhan, “Islami dhe muslimanët në Përëndim/Zvicër”, “Hëna e Re”, Kreuzlingen 2004.

55) Nikolson, Sër Harold “Diplomacia”, Brezi 81, Prishtinë, 2005.

56) Noli, Fan S., “Historia e Skenderbeut, Mbretit të Shqipërisë”, Shtypëshkronja Dielli, Boston 1921, ose “Veprat 1-7”, “Rilindja”, Prishtinë 1988.

57) Pirraku, Prof. Dr. Muhamet, “Për kausen e shtetësisë së Kosovës”, Grafobeni, Prishtinë 2008.

58) Pirro Tako, “Luigj Gurakuqi-Jeta dhe vepra”, Naim Frashëri, Tiranë 1980.

59) Prifti, Kristaq, “Dervish Hima, 1872-1928”, Elena Gjika, Tiranë 1993.

60) Pulaha, Selami, “Popullsia shqiptare e Kosovës gjatë shekulljve XV-XVI”, SHB “8 Nëntori”, Tiranë 1983.

61)  Pushkolli, Dr. Fehmi “Programet e Mbrojtjes Kombëtare Shqiptare të Kosovës prej Lidhjes së Prizrenit deri te Kuvendi i Kaçanikut”, “Zëri i Rinisë”, Prishtinë 1991.

62) Qosja, Rexhep, çështja shqiptare/Historia dhe politika”, Instituti Albanologjik, Prishtinë 1994.

63) Rashiti, Ismet, “Rrëfanë lirie”, Kombi, Prishtinë 2010.

64) Rexha, Kadri, “Fati i luleve”/ Rruga e shkrimtarit dhe atdhetarit Jusuf Gërvalla”, Buzuku, Shkup 1993.

65) Rizaj, Prof. Dr. Skender, “E drejta historike e shqiptarëve për vetvendosje”, QMP, Prishtinë 2005.

66) Rogova, Mr. Muhamet, “Kujtime nga burgu”, Jakova, Gjakovë 2008.

67) Shatri, Xhafer, “Polemikë me kryekuislingun e Kosovës”, Botim i autorit, Gjenevë 1987.

68) Shatri, Xhafer, “Vështrim i përgjithshëm mbi politikën serbomadhe në Kosovë”, Mërgimtarët nga Kosova, Gjenevë 1989.

69) Stylos, Niko, „Historia e shenjtë e arvanitasve / Doku-mente parahistorike“, Printing Press, Prishtinë 2004.

70) Tahiri, Edita, “Konfernca e Rambujesë/Proces negociator&dokumente”, Dukagjini, Pejë 2001.

71)  Treichler, Hans Peter & CO, “Abenteuer Schweiz / Geschichte in Jahrhundertschritten”, Dreizehte Buchgabe des Migros-Genossenschafts-Bund, Limmat-druck AG, Spritenbach 1991.

72) UNIKOMB, Libri i bardhë/Lashtësia shqiptare dhe shtetësia e Kosovës si realitet historik dhe politik”, Prishtinë, 1992.

73) Veliu, Fazli, “LPK dhe UçK: një emblemë, një qëllim”, Botimet Dritëro, Tiranë 2001.

74) Verein von Linthgebit, “Medizin im Linthgebit/100 Jahre Medizinische Verein von Linthgebit”, Botim i botuesve, Rapperswil-Jona 2002.

75) Verli, Prof. Dr. Marenglen, “Kosova, sfida shqiptare në historinë e një shekulli”, Botimpex, Tiranë 2007.

76) Zeka, Kadri,  “Artikuj e fjalime”, “Zëri i Kosovës”, Biel-Bienne 1986.