E premte, 22.01.2021, 12:48 AM (GMT)

Mendime

Abas Fejzullahi: Masat e dhunshme dhe plackitja e NSH të IT ''Printeks'' në Prizren

E merkure, 06.10.2010, 08:59 PM


MASAT E DHUNSHME DHE PLAÇKITJA E NSH  TË IT “PRINTEKS” NË PRIZREN

 

Kush kërkoi t’i sjellë masat e dhunshme dhe cilat janë rezultatet e pasojat?

 

Nga Abas Fejzullahi

 

 

·         Varrëmihësit e IT „Printeks“ në Prizen ishin masat e dhunshme serbe të vendosura gjatë viteve 1989-1999.

 

 

·         Varrimin e bënë shqipfolësit përms privatizimit me ndihmën e AKM 

(Agjencionit të Kosovës për Mirëbesim (MOSBESIM) fjala në kllapa i përgjigjet realitetit, dhe tani e shëndrruar AKP, (Agjencionit të Kosovës për Privatizim,  pjellë e UNMIK-ut pas vitit 2000, që për fatin e keq ende veprojnë në Kosovë..!

          Më 5 tetor të vitit 1990 Revista javore „Zëri i Rinisë“ në rubrikën Ballafaqime, botoi shkrimin tim me titull: KUSH JANË VARRËMIHËSIT E „PRINTEKSIT“. Titullin me sa më kujtohet, tani pas 20 vitesh, është  bërë nga vet redaksia e revistës.

 

          Para se të paraqes në vijim tekstin, e para 20 vitesh, kur shkrova, lidhur me masat e dhunshme, kontrollin dhe shtypjen e përgjithshme të shqiptarëve në të gjitha drejtmet, që  ushtronte dhe kryente institucinalisht Serbia në Kosovën e pambrojtur, do të i bashkangjesë si shtojcë disa të dhëna të pa përfshira aso kohe, duke bërë një krahasim, rreth gjendjesë ekzistuese aso kohe dhe sot në Kosovë.

 

         Lidhur me zhgënime, shqetësime, vuajtje dhe ballafaqime nga më të ndryshme, që e kanë përfshi Kosovën e pas luftë, sidomos pas pavarësisë së kushtëzuar, vërehet kudo në jetën e përditëshme, për të mbijetuar si pasojë e papunësisë, skamjes dhe varfërisë së skajshme, e cila ka përfshirë shumicën e popullatës, që për fat të keq është në rritje e sipër, ku dëgjohen ankesa të përditëshme, të cilat përputhën plotësisht me thënien e shkrimtarit të shquar shqiptar-arbresh nga Italia, i cili jetoi dhe veproi në shekullin e 19-të, ZEF SKIROI ku thot: „ ISHIM MË MIRË, KUR ISHIM MË KEQ “

 

          Me këtë rast, do të paraqes disa të dhëna vetëm në drejtimin e dhunës dhe kushtzimeve që Serbia u bënte punëtorëve dhe familjeve shqiptare, përmes luftës speciale, e cila ishte e  veçantë, e shumë e rëndë, që burimin e kishte nga urrejtja e pashërueshme shoveinste që shteti  Serb si pushtues dhe kolonizator, kishte dh e ka ende e kësaj dite në gjene dhe programet e saja kundër shqiptarëve vendor në Kosovë, e cila s`kishte jehonë e publicitet, në mjetet e informimit në vend e as jashtë vendit, për viktimat e shkaktuara në mënyrë të heshtur, të ngadalshme e aftagjate,  e kjo ishte , LUFTA E URISË.

 

         LUFTA E URISË, dollohej prej luftës së armatosur me krisma pëlcitje e bombardime, që viktimatë janë pasojë e lëndimeve, vrasjeve e masakrimeve, nga formacionet e ndryshme ushtarake e policore që Serbia i kishte përgatitur me kohë dhe vendosur në Kosovën e pambrojtur, për t`i përdorur në kushte, rrethana dhe kohë të përshtatshme, nëse Lufta e Urisë do të dështonte për gjunjëzimin e shqiptarëve.

          Lufta e armatosur ndodhi gjat viteve1998 -1999, në Kosovë,  patë jehonë më të madhe në mjetet e ndryshme të informimit të shkruara e pamore brenda dhe jashtë vendit. Pjesëisht dështoi propoganda serbe, për tì fshehur e mbuluar gjurmët e krimeve gjenocidiale dhe përgjegjësive para faktorit ndërkombëtar (si në të kaluarën). Mjetet e ndryshme të informimit nga SHBA dhe Europa perëndimore, shtypi, radio dhe TV, paraqitnin pamje trishtuese, nga gjendja ekzistuese  e popullatës civile shqiptare,në Kosovë, duke bërë thirrje vazhdimisht të pengohen këto veprime dhe të mos ndodh katastrofa njerëzore-(e cila dhe ndodhi), por u ndërpre me ndërhyrjen faktorit ndërkombëtar, e konkretisht falë SHBA-së që e shpëtoi popullin shqiptarë nga gjenocidi që Serbia kishte planifikuar me kohë ta kryente dhe filloj zbatimin praktikë gjatë kësaj periudhe kohore..!

 

          LUFTËN E URISË, që Serbia e ushtronte në heshtje dhe në vazhdimsi duke mbuluar gjurmët e veprimit në mënyrë dhelprake, siç e ka shprehi, traditë dhe profesion të rryerrë, për kryerjen e veprimeve kundërnjerëzore e kriminale kundër shqiptarëve, të robruar e të pa mbrojtur, në të njejtën kohë para opinionit ndërkombëtar, shtihej si engjull, por këtë e bënte  me mjeshtri, diplomaci, dijen, përkrahjen dhe lejen e disa faktorëve ndërkombëtar, haptas ose në heshtje, veprimin e saj, siç ishte Rusia, Greqia dhe aletatet e saj të vjetër nga vendet e ndryshme  Europiane.!

 

          LUFTA E URISË, zbatohej sipas planit të ASHAS, sidomos pas kundërshtimeve të xehetarëve të Trepçës në vitet 1988 dhe1989, përmes grevës së urisë, dhe kërkesave të tyre në mbrojtjen e autonomisë së Kosovës, të cilën Serbia e hoqi me tanke e dhunë, në emër të mbrojtjes së ish Jugosllavisë, tani më e vrarë dhe e varrosur nga vet Serbia (enjohur për gjenocid dhe varresa masive ndaj boshnjakëve dhe shqiptarëve në veçanti dhe popujve tjerë jo sllavë në përgjithësi) e cila vazhdimisht thirrej në emrin e saj, dhe në emër të njëfarë bashkim vllazërimit të rrejshëm, aq shumë të propoganduar nga vetë Serbia.

 

          E vërteta është se, për Serbinë dhe serbët, vllezër ishin, janë e do të jenë, vetëm serbët, ndërsa kombet e tjera u duheshin,u duhen e do t`ju duhen, vetëm për dekor,  për t`ju shërbyer atyre, për t`imbuluar krimet dhe gjenocidin që e kryenin në heshtje, në forma dhe mënyra të ndryshme dhe perfide, për përgatitjen e terrenit, kushteve dhe rrethanave të përshtatshme, që sipas vlerësimeve të tyre në kohë dhe hapësirë, të veprojnë, siç vepruan, me Bosnjen dhe Kosovën (në 100 vitet e fundit) e sidomos gjatë peridhës kohore 1990 -1999, ku hapatas ushtrun dhe zbatuan gjenocidin, para syve të faktorit ndërkombëtar, kundër boshnjakëve në Bosnje dhe shqiptarëve në Kosovë..!

 

LUFTA E URISË  NË KOSOVË, E SHPALLUR NGA SERBIA  DHE QËNDRESA SHQIPTARE ?

 

·         Përjashtimi i mbi 100000 (njëqindmijë) punëtorëve shqiptarë nga vendet e tyre të punës në të gjitha drejtimet ekzistuese.

 

·         Kërcënimi përms URISË, për t`u bërë shqiptarët të „ndershëm“ e qytetarë, që njohin dhe respektojnë ligjetë dhe pushtetin e Serbisë.

 

·         Shqiptarët e pa dëgjueshëm, që nuk i nështroheshin, ligjeve dalluese e barbare të Serbisë, përjashtoheshin nga vendet e tyre të punës, ndiqeshin, kapeshin, burgoseshin, keqtrajtoheshin, plagoseshin dhe vriteshin.

 

·         Dëshmi: Sipas deklaratës së sekretarit Krahinor për punë të brendëshme aso kohe Rrahman Morinës, publikuar edhe në mjetet e informimit, nëpër burgje, dhe biseda të ashtuquajtura informative, nëpër duart e policisë dhe inspektorve të sigurimit shtetëror, kanë kaluar mbi 650000 (gjashtqind e pesëdhjetëmijë shqiptarë)..!

 

·         Ka pas raste, që të marrurit në të ashtuquajtura biseda informative, janë keqtrajtuar nga inspektorët e sigurimit të shtetit (SSHPB), dhe s`janë kthyer më të gjall, në familje apo vendet e punës, nga janë marrur, sidomos intelektualët, siç ishte rasti i mësuesit Fazli Grajçevci në vitet 1960 dh i profesor Xhemajli Berishës nga Prizreni më 6 prill 1989, që s`janë raste të vetëme, sepse edhe më parë ka pasur raste të tilla gjithandej Kosovës..!

 

·          Lajmërimet dhe të dhënat zyrtare kanë qenë të njohura, viktima gjatë marrjes në pyetje ka bërë vetëvrasje, duke kërcyer nga katit i tretë apo i katërtë i ndërtesësë, ku është marrur në pyetje…që ta kujtojnë këngën e rapsodit të mirënjohur popullor Dervish Shaqa, që ia kushton veprimeve të UDB-së Jugosllave, për krimet e bëra ndaj shqiptarë, ku në mes tjerash po shkëpusim këto vargje të këngës që e këndonte:“…po naj bajn rrenatë me bishta, thon vrau veten gabimisht..“

ORGANIZIMI DHE QËNDRESA SHQIPTARE NDAJ VEPRIMEVE TË SERBISË:

 

          Dhuna në vazhdimsi, detyrojë shqiptarët e Kosovës të vetorganizohen në forma dhe mënyra të ndryshme, për t`i bërë ballë dhe qëndruar, dhunës institucinale që Serbia ushtronte ndaj shqiptarëve, që për qëllim kishte, ka dhe do të ketë përherë, shkatrrimin e qënies biologjike dhe kombëtare të shqiptarëve.

 

         Organizimet e shqiptarëve ishin nga më të ndryshmet, për t`u ofruar e bashkuar me njëri tjetrin, për t`i ba ball dhunës. Organizimet kishin mangësit e tyre, pasi që mungonte  organizimi institucional, por në të njejten kohë lindi nevoja dhe arsyeja, për vetorganizimin, në baza vullnetare, në forma dhe mënyra të ndryshme, që diktoheshin nga rrjedhat dhe zhvillimi i situatave në terren. Duke parë rrezikun që i kërcënonte vazhdimisht, afroheshin, gjenin mirëkuptim dhe përkrahnin njëri tjetrin për mënyratë dhe formatë e organizimeve dhe qëndresësë…ndaj dhunës që ushtronte dhe zbatonte Serbia..! 

                   

ORGANIZIMET KRYESORE

         Organizimet kryesore për t`ju kundërvu pushtuesit serb, ishin të ndryshme: të hapur, gjysëm të hapura dhe të fshehta.

Me këtë rast po përmendim vetëm disa nga format e hapura të organizimeve, të cilat me sukses ju kanë kundërvu veprimeve të pushtuesit serb, duke penguar vazhdimisht realizimin e plotë të qëllimeve fashiste të Serbisë. Bota njoftohej me gjendjen e rëndë në Kosovën e okupuar, duke thyer terrin informativ që Serbia kishte krijuar për dhe rreth Kosovës, me qëllim të caktuar, që të mos depërtoj e vërteta jashtë, por vetem ato të dhëna të cilat i duheshin për të propoganduar interesat aso kohe të ish Jugosllavisë, në realitet të Serbisë, e cila për mrekulli e përdorte emrin e Jugosllavisë për veprime dhe qëllimet afatgjata të Serbisë.

         Ndër organizimet kryesore  ishin:

 

·         BSPK-Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës.

 

·         Thmelimi i Sindikatave të Pavarura nëpër fabrika dhe ndërmarrje të ndryshme sipas bashkive (komunave) të Kosovës.

 

·         Shoqata  Humanitare „ Nëna Terezë “ me veprim në Kosovë dhe mërgatë.

 

·         Shoqata Huanitare „FNF“ Familja ndihmon familjen“ me veprim në Kosovë dhe mërgatë.

 

·         Shoqata Humanitare „Kalliri i Mirësisë“.

 

·         Këshilla të Solidaritetit në kuadër të organizimit të LDK-së.

 

          Më vonë janë bërë përpjekje për organizime institucionale pas referendumit në vitin 1990 dhe shpalljes së Kosovës Republikë , siç ishte Organizimi i 3% nga Qeveria e Republikës së Kosovës  jashtë e brenda vendi, si dhe organizime tjera në vazhdimsi  deri tek organizimi për mbrojtje …në forma dhe mënyra të ndryshme të fshehura dhe të hapura etj.

 

Në vijim artikulli i botuar  më, 5 tetor të vitit 1990 , revista javore „Zëri i Rinisë“ në rubrikën Ballafaqime, botoi shkrimin tim me titull: KUSH JANË VARRËMIHËSIT E „PRINTEKSIT“.

Skanim i artikullit nga origjinali botuar më, 5 tetor 1990

 

 

KUSH  E  VARROSI  INDUSTRIN E TEKSTILIT „PRINTEKS“ NË PRIZREN ?

 

           Me që për varrëmihësit e Printeksit kam shkruar në vitin 1990, në tekstin sipër, e që ishin masat e dhunshme të vendosura nga Serbia, të cilatë dështuan dhe s`patën sukses ta shkatrrojnë dhe varrosin IT “PRINTEKS“ në Prizren, fal përpjekjeve mbinjerëzore të mbi 2000 punëtorëve shqiptarë, turq, romë etj, që me punën e tyre vetmohuese, në kushte dhe rrethana të jashtzakonshme, në veçanti prej vitit 1989-1999, që ishin të vendosura në Kosovë. Nga punëtorët shqiptar pat edhe të larguar nga puna, të marrur në pyetje dhe burgosur e keqtrajtuar nga regjimi policor i serbisë.

 

         Pas ndërhyrjes së NATOS në Kosovë, në pranverën e vitit 1999, nënë udhëheqjen e SHBA të cilat shpëtuan popullin shqiptarë nga gjenocidi serb, formacionet e ndryshme ushtarake dhe policore të Serbisë, u detyruan të tërhiqen nga Kosova, si edhe varrëmihësit  serb të  Printeksit .

 

          Punëtorët e  I T „PRINTEKS“ në Prizren, u vetorganizuan përmes Sindikatës së Pavarur, për të punuar dhe ngjallur prodhimin, dhe shpëtuar atë që mbeti pa u vjedhur, plaçkitur  e dëmtuar nga Serbia dhe bashkëpunëtorët e sajë, që s`kanë munguar në kuadër të industrisë e për fat të keqin edhe shqipfolës. Punuan me muaj e vitë, edhe me 50 Euro në muaj, e shpesh edhe pa to, vetem e vetem për ta rimëkëmur prodhimtarinë, që nga lënda e parë e deri tek prodhimet përfundimtare (finale) që kanë qenë, të cilësisë së lartë dhe me sukses kanë bërë konkurencë në tregun e vendit dhe jashtë.  Në kuadër të IT „Printeks“ në Prizren kanë veprua 5 fabrika në një sipërfaqe prej 18 hektarësh, me objekte tjera përcjellëse, si shitore, dhe mallëra rezervë nëpër vendet e caktuara për ruajtjen e tyr brenda objekteve të Industrisë dhe nëpër tërë territorin e  qyteteve të Kosovës e më gjërë.

Ishin të punësuar mbi 2000 punëtorë shqiptarë, turq,boshnjak e romë si dhe disa qindra serb, që do të thot se ekzistencën familjare me punën që bënin e siguronin afër 2500 familje,në fabrikat kryesore që shin:

 

·         Tjerrtorja

·         Fabrika e prodhimeve sanitare( për nevojatë e spitalit dhe higjienike) etj.

·         Vektaria

·         Thurtorja

·         Konfeksioni

·         Si dhe shërbimet e përbashkëta

 

          Me vëndosjen e UNMIK-ut Administratës civile si mision i OKB-ra,  të cilët u vendosën pa mund dhe djerës, pasi që NATO-ja dëboj okupatorin serbë nga Kosova, këta zënë vend gjëja për të administruar dhe ndihmuar Kosovën me rregullat e tyre të shkruara e të pa shkruara, vendoseshin në objekte të ndryshme, edhe nëpër fabrika, si në Printeks, e gjithandej Kosovës, që asnjëherë, jo vetëm që nuk u kujdesën për fatin e punëtorëve, aftsimin dhe zhvillimin e prodhimtarisë, nëpër ato fabrika ku punëtorët donin të punonin me mund e djerës, vetem të vazhdojnë punën dhe rimkëmbin prodhimtarinë, siç ishte rasti me  IT „PRINTEKS“ në Prizren, që u penguan, me të gjitha format dhe mënyrat e besa edhe u ndëshkuan kur kundërshtonin privatizimin, përmes shtyllës së IV-të UNMIK-ut në bashkëpunim me vendorët  nënë  krijesën monstrum të ashtuquajtur AKM-Agjencia e Mirëbesimit  të Kosovës që në të vërtet  u dëshmua se ishte  AGJENCIA E MOSBESIMIT TË KOSOVËS- në bashkëpunim me UNMIK-un që e krijoj për qëllime të caktuar-shkatrrimin e pasurisë shoqërore të Kosovës, që mbeti pa u shkatrruar e plaçkitur nga Serbia (jo pse s`deshi-por si premtoi koha ..) këtë e bënë  UNMIK-u me AKM  që më vonë AKM u shëndrrua dhe tani  vepron me  emërtesën e re AKP-Agjencioni Kosovar i Privatizimit, që vërtetë, shkatrruan dhe varrosen pasurin shoqërore duke privatizuar apo më mirë me thënë duke vjedhur e plaçkitur  në forma dhe mënyra nga më të ndryshmet, në emër të privatizimit.

 

          Edhe IT„PRINTEKS“ në Prizren u privatizuar, apo më mirë me thënë u fal, përmes  AKM apo AKP dhe UNMIK-ut, për tre apo katër miljon Euro,  5 Fabrika  të gjithat në gjendje të rregulltë për punë e prodhim, me18 hektarë siperfaqe pa llogaritur makinatë dhe materialin e palosur nëpër objektet e caktuara (depo), që ka pasur me miljona Euro.

 

        Punëtorët kundërshtuan në të gjitha format, dhe  askush jo vetem që s`u ndihmoj por edhe i ndëshkoj duke i hudhur në rrugë, e duke i lënë pa punë dhe pa burim ekzistence, duke i shëndrruar ata në varfnjak dhe lypsarë…! Edhe premtimin se nga privatizimi do të marrin 20%, ishin dhe mbeten vetëm premtime e gënjeshtra sot e kësaj dite.

 

        Tani AKP, përfaqësia e saj në Prizren, ende bënë përpjekje që pasurin ende të pa shitur të Printeksit ta shesë sa më parë, ndërsa  makinat janë shitur si hekur i rëndomtë, kur dihet se vetëm Vektaria ka pasur makina  moderne nga Zvicëra , të cilat kanë kushtuar  miljona Euro si dhe fabrikat tjera...!

 

         Nga takimi që vazhdimisht kam pasur dhe kam me punëtorë e punëtore , tani të mbetur pa punë dhe në gjendje të rënë ekonimike, dëgjohen ankesat e tyre, prekëse, të arsyeshme, të dhimshme dhe trishtuese, kur e kujtojnë të kaluarën, përpjekjet e tyre për ta mbajtur punën dhe ruajtjen e IT.“Printeks“ në Prizren, duke bërë krahasimin me realitetin ekzistues dhe zhgënimin e mashtrimin, e mos përkrahjen institucionale, përputhet me thënien e shkrimtarit shqiptar arbresh të Italisë të shekullit 19-të.Zef Skiroi „ ISHIM MË MIRË, KUR ISHIM MË KEQ “ për zhgënimin, e shqiptarëve, pas bashkimit të Italisë.

 

         Si përfundim:

 

Varrëmihësit e IT „Printeks“ në Prizen ishin masat e dhunshme serbe të vendosura gjatë viteve 1989-1999.

 

Varrimin e bënë shqipfolësit përms privatizimit me ndihmën e AKM 

(Agjencionit të Kosovës për Mirëbesim (MOSBESIM) fjala në kllapa i përgjigjet realitetit, dhe tani e shëndrruar AKP, (Agjencionit të Kosovës për Privatizim) pjellë e UNMIK-ut pas vitit 2000, që për fatin e keq ende veprojnë në Kosovë,  që si rezultat kemi:

 

·         Shkatrrimin, vjedhjen dhe plaçkitjen e pasurisë së Kosëvës të krijuar nga mundi dhe djerësa e punëtorëve, përmes privatizimit.

 

·         Papunësinë mbi 60%.

 

·         Varfrimi  në skajshmëri mbi 40%.

 

Krimi iorganizuar dhe keqpërdorimet-korrupsioni në të gjitha drejtimet dhe nivelet në Kosovë.

 (Vota: 4 . Mesatare: 4/5)

Komentoni
Komenti:


Gallery

Pëllumb Gorica: Magjia e bukurive të nëntokës sulovare
Fotaq Andrea: Një vështrim, një lot, një trishtim – o Zot sa pikëllim!
Pëllumb Gorica: Grimca kënaqësie në Liqenin e Komanit
Shkolla Shqipe “Alba Life” festoi 7 Marsin në Bronx
Kozeta Zylo: Manhattani ndizet flakë për Çamërinë Martire nga Rrënjët Shqiptare dhe Diaspora