Zemra Shqiptare

  http://www.zemrashqiptare.net/


Këze Kozeta Zylo: Mos e pushkatoni fjalën e lirë!

| E shtune, 05.06.2010, 09:57 PM |


Nga Këze Kozeta Zylo

 

Në qershor të vitit 2005 ndërroi jetë në spitalet e Milanos, gazetari i mirënjohur i gazetës "Bota Sot" djaloshi shqiptar prej Kosove, në  moshën 26-vjecare, i ndjeri Bardhyl Ajeti. Ai u qëllua me plumba në  kokë në Kosovë,  nga djalli me fytyrë njeriu, i cili donte të pushkatonte fjalën, e lirë …

 kujtim të  tij shkruajta këtë  poezi dhe për tërë  gazetarët e vrarë, nga pabesia…!

I paharruar qoftë kujtimi dhe u preftë në paqe shpirti i tij, se këtu, mbi këtë tokë, gjeti plumbin e pabesë.

Poezia është  botuar në  gazetën “Illyria” dhe “Bota sot”, në  vitin 2005

 

Mos e pushkatoni fjalën e lirë! 

 

M’u zmadhua bebja e syrit,

Nga zgavra e dhimbjes për të vrarët,

Nga plumbat, që vrasin gazetarin,

Të strukur shpellave, nga djajt...

 

M’u coptua zemra e ngratë,

Nga pushkatimi i fjalës së lirë,

Si garnitura të zeza endeni në natë,

Vratë Bardhylin, emër mbreti ILIR.

 

M’u mpiks gjaku ndër vena,

Nga errësira lakuriqe e botës së çmendur,

Që vrau gjakun e vëllait tim Kosovar,

Bardhylin trim, si shqiponjë gdhendur.

 

Më ngriu fjala e lirë në buzë,

Se Ajzbergun e Lirise, akoma se kemi shkrirë,

Mjegullueshëm rikthehen, vrasjet,

Nga egërsirat e pyllit, që enden si vampir.

 

Ti njeri paemër, dil lufto me mua,

Me poetin, me Bardhylin fjalë lirë,

Përdor penën, jo vetminë e plumbit kob,

Qe si zhgaba suleni, kocka njerëzish duke lëpirë.

 

Oh c’më shfaqet, fytyra tënde ëngjëllore,

Me qepalla të mbyllura, ku ka ngrirë nje pikëz lot,

O Bardhyl Ajeti trim, gazetar i “Botës Sot”.

 

Fjala tënde e lirë, do të spërkat Shqipërinë,

Në kthesat e çuditshme makbethiane,

E unë si një somnambul i çmendur,

Do eci me pishtarin ndezur,

Për të ndriçuar në mundsha,

Endrrën tënde, për një komb të lirë...

 

Botuar në librin “Pranverë Pa Mimoza”, 2005

 

Manhattan,

Qershor 2005