• Anton Marku: Kosova, vend i paradokseve

  Të jetosh sot në Kosovë do të thotë të ballafaqohesh me kundërthënie nga më të ndryshmet. Disa serioze. Të tjerat më pak. Ka vite që kërkohet të ushqehemi me bio-prodhimet që bën toka jonë pjellore, e së cilës gjithnjë e më tepër po i mungojnë bujqit. Një pjesë e bëjnë...

 • Fotaq Andrea: Konica, përçues i vlerave të letërsisë

  Një enigmë e veçantë që shoqëron jetën e Faik Konicës në vitet e para të vendosjes së tij në SHBA (pas 1909) dhe që ka intriguar mjaft studiues, ka të bëjë drejtpërdrejt me një pohim të thjeshtë të poetit të madh Gijom Apoliner kur portretizon mikun e tij shqiptar, më 1 maj 1912: "I shkrova ...
 • Xhevat Rexhaj: Teuta Ibrahim Rugova e përqafuar si yll

  Në aktualitetin tonë të pistë politikë shpesh ndodh që disa ngjarje në dukje jo aq me rëndësi, e në realitet fortë me kuptim e domethanje, të mbesin të pa shënuara. Por ne si gazetarë duhet të jemi aktaul dhe mos të lejojmë që ngjarje të tilla të mos plasohen në opinion...
 • Aurel Dasareti: Të gatshëm për të luftuar

  Turbullirat dhe trazirat kanë lëvizur më afër, Vendet e Evropës (duke përfshirë Shqipërinë dhe Kosovën) nuk mund të llogarisin më për të jetuar në paqe dhe siguri - pa mbrojtur veten e tyre. Ato duhet të jenë të gatshme për të luftuar, si me fjalë, veprime - dhe nëse është e nevojshme edhe me armë...
 • Bajram Çeliku: Rënja heroike e Mefailit Vogël

  Për ta shkruajtur këtë tekst, më nxiti një këngë e thurur nga një rapsod nga fshati Zajaz i Kërçovës, me titull: “Gjashtë shkurt 1946”. Pasi e kisha dëgjuar e lexuar edhe më parë tekstin e kësaj kënge, e lexova edhe disa herë radhazi. Thashë me vete: Vallë...
 • LB e mbështetë iniciativën e Presidentes

  Nga takimi i sotëm, i thirrur nga Presidentja e Kosovës, u rikonfirmua edhe një herë kërkesa e opozitës për zgjedhje të reja. Gjithashtu, në deklaratën e fundit të përbashkët, ata deklaruan se zgjidhja janë zgjedhjet dhe se kjo është mënyra e vetme për të...