• Kalosh Çeliku: Trudëkaçi

  Padashtas, në muajin e bekuar të “Ramazanit”, përderisa e pritja dikend me makinë në rrugë, në prag të “iftarit”: burrë, apo grua besnike, hop para syve më del Trudëkaçi, “profesor” universitar. Shkrimtar i Oborrit: dje komunist, sot bythekrye neokomunist...
 • Ndue Dedaj: Kisha 1000 vjeçare e Kalivares

  Në kulturën shqiptare janë ca tempuj të krishterë që nuk duhej t’u ishte bjerrë shkëlqimi i shekujve, edhe pse prej tyre nuk ka dalë “Formula e Pagëzimit”, “Meshari”, “Çeta e Profetëve” etj. E vërteta është se ato ishin po aq çerdhe të dijes, shkrimit, pajtimit sa dhe ...
 • Dedë Preqi: Profesorë flliqana

  Në informatat e pa numërta të nxënësve dhe studentëve që i akuzojnë mësimdhënësit e tyre për shkaqe të abuzimëve seksuale në shkolla të mesme dhe fakultete, lindin konflikte të brendshme familiare dhe serioze ndërmjet këtyre gjërave negative në shoqërinë tonë kosovare...
 • Sopi & Laçi: Intervistë ekskluzive me arsimtarin Hysen Terziu

  Pasi më pyet që bëra kryq para se me ngrën darkë në Stubëll, e pasi këtu në fshatin Tuaj Pozheran bëra Bismilah e mora avdes para buke, tash do ju jap përgjigjen se cilës fe i përkas; Pra; gjashtë muaj jam katolik, gjashtë muaj mysliman...
 • Gëzim Hoxha: Roboti vrasës gati?

  Mbrëmë pashë në TWITER një artikull që më tërhoqi pa masë. Portali THE SUN kishte publikuar një shkrim me titull: “Makina vrasëse. OKB njofton se terroristet po kërkojnë të ndërtojnë një robot vrasës ”.  Kërkimi shokues i OKB nënvijëzon perspektivën...
 • Florim Zeqa: Tahir Sinani, figura më emblematike

  Komuniteti shqiptar në Treviso (Itali), dielën e kaluar me 05 qershor 2016 në lokalitetin Sarone (Santa Lucia-TV), organizoi një Akademi Përkujtimore për pjesëmarrësin e tri luftërave çlirimtare, heroin e kombit gjeneral Tahir Sinani...
 • Bedri Tahiri: Heroi që sfidoi historinë

  Trimi i parë drenicas që njeh historia, padyshim, është Millosh Nikollë Kopiliqi. Ishte luftëtar dhe prijës i njohur, si edhe pasanik i madh, i cili posedonte prona të shumta e tё begata në Kopiliq të Drenicës heroike...
 • Myslimanë më shumë se shqiptarë

  Një hulumtim i Institutut KIPRED për “Rolin e religjionit dhe identitetin etnik në periudhën e shtet-ndërtimit” sjell të dhëna shqetësuese për ndikimin e fesë tek shqiptarët e Kosovës. Sipas KIPRED 37 % e shqiptarëve të Kosovës vetën e konsiderojnë së pari ...
 • Histori: Goli i parë, pikët e para, fitorja e parë

  Armando Sadiku më në fund i tha ''jo mallkimit'' dhe është shqiptari i parë që shënon për Shqipërinë në një europian.Ermir Lenjani nuk deshi të hynte në histori pasi humbi një rast të pastër për shënim.Fitorja historike e Kuqezinjëve...