• Afrim Caka‎: Njerëz të kohës së shpellave

  Goditjet janë të dukëshme, e të bujshme nëpër xhami, në foltore e gazeta. E tillë që se kuptuam dot akoma nga na vinte. Turqia bërthama e së keqës ajo që me jataganë e Kuran kishte bërë çmos për t’i kthyer shqiptarët nga europianë në otoman e anadollak...
 • Lutfi Alia: Festa e Flamurit në Martanesh, 1939

  Në fund të nëntorit të vitit 1939 përfundonin mësimet në shkollën unike të Martaneshit. Shkolla ne zonat e thella malore ishte verore, kësisoj fillonte më 1 mars dhe përfundonte me 30 nëntor, por mësimet zakonisht mbylleshin më 28 nëntor...
 • Hasan dhe Lajde Blakaj: Kombi mbi fenë

  Edhe përkundër pushtimeve shekullore nga pushtuesit e ndryshëm,  shqiptarët e të tri besimeve fetare që jetojnë edhe sot në shtetet e tyre të cunguara nuk u asimiluan. Shpesh herë i kam bërë ketë pyetje vetes duke u munduar ta zbërthej këtë problem por pa bindje të ...
 • Drita Lushi: Në heshtje

  Sa zhurmë!Sa zhurmë!Të bërtasësh më shumë, s’do të thotë se do më shumë.Të bërtasësh më shumë, s’do të thotë se di më shumë.Mund të duash në mënyren tënde, me heshtjen e qetësinë tënde,shtëpinë, familjen, Atdheun...
 • Tahir Bezhani: Verim vjeshtor

  Bjeshkët  janë të bukura në katër stinët e vitit. Secila stinë ka karakteristikat e veta joshëse. Pranëvera e vera janë stinët më të preferuara për bukuritë magjepëse që ofrojnë lartësitë e Alpeve gjelbëroshe...
 • Eni Vasili: Intervistë me Ismail Kadarenë

  Ismail Kadare: Ky botim i Zotit Kaloçi është shumë i rëndësishëm, jashtëzakonisht i rëndësishëm. Unë kam vite dhe jo vetëm unë por edhe të tjerë që kërkojmë të zbulohet e vërteta e arkivave të fshehta. Çdo diktaturë kur bie, në prag të rënies sidomos, ka një merak të madh, një hall të madh, të fshehë...
 • Nderimi për invalidin e luftës Xhemail Limoni-Leci

  Pak fjalë për të kaluarën e Xhemës së ndjerë, ndjesë pastë, dhe familjen tonë.Xhema kishte dy djem Milaimin dhe Gëzimin, të dy ishin ushtarë të UÇK-së. Serbët fqinjë të Xhemës, këtë e dinin mirë dhe, pikërisht...
 • Forca e Diasporës për Atdheun- FDA

  Dje me datë 22.11.2015, në Hotelin Grand në Prishtinë,  në praninë e qindra qytetarëve dhe medieve të shumta, Organizata Forca e Diasporës për Atdheun-FDA, shpalosi platformën e saj programore, para opinionit publik.Edhe përkundër faktit se ishte një ditë pushimi, ditë e diele dhe...
 • Gëzim Llojdia: Sporti në Iliri

  Pjesëmarrja e amantasve në lojërat olimpike, që zhvillohen në kohet e hershme në shtetin fqinj,tregon se amantit ishin njerëz me kulturë dhe sportistë të mirë, fakt që e tregon edhe stadiumi i saj. Me këtë të dhënë të rëndësishme gjejmë një çelës për të hyrë në një portë të...