• Fritz Radovani: Hapni dosjet! (9)

  Në Gjimnazin e Shkodrës vlon propaganda antikomuniste, na dërgoni sa më parë 100  (njëqint) konviktorë nga Jugu”. (Arkivi M.M.Tiranë).Me këto fjalë i drejton kerkesen Ministrit të Mbrendshëm M. Shehut, në 1949, kryetari i Degës së Mbrendshme të Shkodrës, i porsa ardhuni ...
 • Sabile Keçmezi-Basha: Riokupimi i Kosovës, më 1945

  Pas ripushtimit dhe aneksimit të Kosovës më 1945, dhe pas ngritjes së murit më makabër të ndarjes ndërmjet Shqipërisë dhe shqiptarëve, çështja e Kosovës dhe e trevave tjera që ngelën nën ish-Jugosllavi edhe më tutje do ...
 • Frank Shkreli: Fan Noli dhe Luigj Gurakuqi

  Z. Kryetar - së pari dëshiroj tu falenderoj  ju dhe Komisionin përgatitës për ftesën që më bëtë për të marrë pjesë në këtë takim përkujtimor me rastin e 50-vjetorit të vdekjes së Fan Nolit.Unë, në atë temen ...
 • Drita Lushi: ''Bir i botës'', si bir i çdo shtëpie

  Mendime, rreth romanit të Demir Gjergjit. - “Jeta?...Jeta përbëhet nga sekondat,orët,ritmet e frymëmarrjes,ditët, rrahjet e zemrës,nga lëvizjet dhe ngjarjet…” “…mes drurëve lekurëbardhë të mështeknave,teksa shkelnim pa mendje mbi gjethe...
 • Besim Muhadri: Karnavalet Ilire të Bozovcës

  Në pasditën e 14 marsit, pas një udhëtimi të gjatë nga Prizreni, nëpër shpatijet pitoreseke të Prevallkës e të Brezovicës, arrijmë të kalojmë Kufirin në Gllloboçicë dhe nisemi në drejtim të Tetovës. Pas një qëndrimi të shkurtër në Tetovë...
 • Albert Vataj: Gratë për dashurinë, meshkujt për seksin

  Hulumtimet shkencore tregojnë se ekzistojnë dallime të rëndësishme në mes meshkujve dhe grave jo vetëm në fuqinë fizike por edhe në funksionet e shumta psikike dhe neuropsikiatrike, siç janë perceptimi, njohja dhe afektiviteti...
 • Gjonaj: Akademiku dhe miku im, Gjovalin Shkurtaj

  Miku im, akademiku Gjovalin Shkurtaj  më njoftoi përmes postës elektronike me botimin e  ri  “ Onomastikë dhe etnolinguistikë”  për të cilin  veç i kanë ardhur shumë përgëzime, si nga prof.dr. Bahtiar Kryeziu...
 • Albana Lifschin: Mësuesja fiton Nobel, dhuron 1 milion

  Nensi Atuell (Nancie Atwell), mësuese e gjuhës angleze, nga shteti  Mejn(Maine) i Amerikës, pas 42 vjet pune, u vlerësua si mësuesja  më e mirë në botë, dhe u shpërblye me një shumë prej 1milion dollarësh, barabar me atë të çmimit Nobel...
 • Gjon Neçaj: Albani, Kampion i mundjes

  Alban Neçaj ka lindur më 02.06.1991 në Peraj të krahinës së Nikaj Merturit , në Tropojë, por është rritur në Lezhë, pasi nga vendlindja, prindërit e tij u larguan për një jetë më të mire, kur Albani ishte ...