• Entela Binjaku: Jo urrejtes dhe larg dhunës

  Konflikti në shoqërinë tonë është  koncept i njohur, megjithatë në parimet e sociologjisë  thuhet  se “në cdo gjetje ke emocionin e të panjohurës”.  Konflikti prodhohet thuajse në të gjitha dimensionet e shoqërisë, që nga familja e  deri te ato institucione që edhe pse ...
 • Lutfi Alia: Festa e Flamurit në Martanesh, 1939

  Në fund të nëntorit të vitit 1939 përfundonin mësimet në shkollën unike të Martaneshit. Shkolla ne zonat e thella malore ishte verore, kësisoj fillonte më 1 mars dhe përfundonte me 30 nëntor, por mësimet zakonisht mbylleshin më 28 nëntor...
 • Ndue Dedaj: Alarm i vonuar për kullat

  Në Tiranë, Prishtinë dhe në të gjitha qytetet e tjera shqiptare bëhen shumë ndërtime, me arkitekturë të spikatur moderne, po dhe pa kurrfarë rregullsie, ashtu si në male e lugina lartohen vila të hijshme e të pahijshme, ndërsa nuk na hiqen nga mendja kullat e vjetra të Rrafshit të Dukagjinit...
 • Dhimitri Pojanaku: Rrugës për tek ”Vip-at”

  Nisa dy mesazhe diku, tek dy Vip-a.Nuk di si ka lindur fjala Vip, por nejse,  nuk na pikon nga kjo mosgjetja çatia, fundja,  e në pikoftë, pikat që vijnë prej vipave, janë si dylli për dhogat kryeneçe të dyshemesë...
 • Tahir Bezhani: Verim vjeshtor

  Bjeshkët  janë të bukura në katër stinët e vitit. Secila stinë ka karakteristikat e veta joshëse. Pranëvera e vera janë stinët më të preferuara për bukuritë magjepëse që ofrojnë lartësitë e Alpeve gjelbëroshe...
 • Eni Vasili: Intervistë me Ismail Kadarenë

  Ismail Kadare: Ky botim i Zotit Kaloçi është shumë i rëndësishëm, jashtëzakonisht i rëndësishëm. Unë kam vite dhe jo vetëm unë por edhe të tjerë që kërkojmë të zbulohet e vërteta e arkivave të fshehta. Çdo diktaturë kur bie, në prag të rënies sidomos, ka një merak të madh, një hall të madh, të fshehë...
 • Nderimi për invalidin e luftës Xhemail Limoni-Leci

  Pak fjalë për të kaluarën e Xhemës së ndjerë, ndjesë pastë, dhe familjen tonë.Xhema kishte dy djem Milaimin dhe Gëzimin, të dy ishin ushtarë të UÇK-së. Serbët fqinjë të Xhemës, këtë e dinin mirë dhe, pikërisht...
 • Forca e Diasporës për Atdheun- FDA

  Dje me datë 22.11.2015, në Hotelin Grand në Prishtinë,  në praninë e qindra qytetarëve dhe medieve të shumta, Organizata Forca e Diasporës për Atdheun-FDA, shpalosi platformën e saj programore, para opinionit publik.Edhe përkundër faktit se ishte një ditë pushimi, ditë e diele dhe...
 • Gëzim Llojdia: Sporti në Iliri

  Pjesëmarrja e amantasve në lojërat olimpike, që zhvillohen në kohet e hershme në shtetin fqinj,tregon se amantit ishin njerëz me kulturë dhe sportistë të mirë, fakt që e tregon edhe stadiumi i saj. Me këtë të dhënë të rëndësishme gjejmë një çelës për të hyrë në një portë të...